Ястия със сладолед, които ще озарят летните делнични дни

Супер спасение от жегата  

86

Има ли някой, който да не обича сладолед? Надали. А както се оказва, сладоледът може да бъде не само във фунийка или кофичка, но и в комбинация с разнообразни други ястия. Предлагаме ви няколко необичайни рецепти със сладолед, с които може да почерпите приятели или да изненадаме семейството си. 

1. Пържени банани със сладолед

Опитвали ли сте някога пържени банани със сладолед, подправени с мента и касис? Не? Тогава е време да сготвите това необичайно, но невероятно вкусно ястие, което определено ще изненада и зарадва всички в семейството.

Какво ви трябва:

• Банани - 2 бр;

• Ванилов сладолед - 8 супени лъжици;

• Пшенично брашно - 1 супена лъжица;

• Яйца - 1 бр;

• Хлебни трохи - 3 супени лъжици;

• Растително масло на вкус;

• Пудра захар - 1 супена лъжица;

• Касис - 10 бр;

• Прясна мента - 2 стръка.

Начин на приготвяне:

Нарежете бананите на половинки по дължина. Оваляйте ги в брашно, после в яйцето и в галета. Загрейте тигана с олио до 180 градуса и запържете бананите от всички страни до златисто кафяво. Прехвърлете в чиния с хартиена кърпа и оставете леко да се охлади. Гарнирайте със сладолед, плодове от касис и листа от мента.

2. Пържен сладолед

Пърженият сладолед лесно може да се превърне в хит на лятото. Този необичаен десерт съчетава топло и студено. Само си представете хрупкава златиста коричка, която придава текстура и съчетава две различни температури.

Какво ви трябва:

• Царевичен флейкс - 300 г;

• Ванилов сладолед - 400 г;

• Растително масло - 100 мл.

Начин на приготвяне:

Натрошете флейкса на прах. Направете хубави топки сладолед и ги оваляйте ги в царевичните трохи. Сложете получените топчета за един час във фризера. Загрейте масло в тиган и изпържете топките, след което веднага ги приберете в хладилника за половин час.

3. Топло шоколадово суфле със сладолед

Никой човек не може да устои на това ястие, дори и този, който е безразличен към сладкишите и сладоледа като цяло.

Съставки:

• тъмен шоколад - 300 г;

• сладолед от шам-фъстък на вкус;

• масло - 240 г;

• захар - ¾ чаша;

• яйчен белтък - 6 бр;

• яйчен жълтък - 4 бр;

• пшенично брашно – 3 с.л;

• екстракт от ванилия - 2 ч.л.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса и намажете формите за тарталети или пудинг. Натрошете шоколада и разтопете на водна баня с масло до гладкост. Прехвърлете в купа и охладете. Разбийте белтъците на пяна, бавно добавете захар и отново разбийте. В шоколадовата маса добавете жълтъците, брашното и ваниловата захар, а след това и белтъците. Изсипете в предварителбо приготвените форми и печете за 15 минути на 170 градуса. Сервирайте със сладолед от шам-фъстък.

4. Праскови на скара с карамелен сладолед

Още едно ястие, което ще се хареса на всички, най – вече на децата. Ако е за тях, махнете рома от съставките.

Продукти:

• Праскови - 6 бр;

• Масло - 1 супена лъжица;

• Кафява захар - 2 супени лъжици;

• Тъмен ром - ¼ чаша;

• Карамелен сладолед.

 

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте скара или барбекю. Разтопете масло в тенджера на слаб огън и добавете кафява захар и ром. Бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Изсипете в купа и добавете прасковите, разделени наполовина. Разбъркайте добре и оставете да се вари за няколко минути. Сложете ги на скарата и изпечете от всички страни до златисто кафяво. Глазирайте прасковите докато се готвят. Сервирайте с карамелен сладолед.

Сподели: