Рафтовете ни помагат за максимален ред в кухнята

В зависимост от материала, дизайна и размера, те могат да изглеждат различно

1496

Кухнята е мястото, където се прекарва не малко време, за да се приготви вкусна храна. От ключово значение е разположението и подредбата в това помещение, за да бъде удобно за ползване. Преди всичко, ако липсва комфорт, то определено времето прекарано там, няма да е ползотворно.

Обзавеждането, трябва да е съобразено с нуждите на домакинството, не само, за да има добър изглед, но и да е функционална. Затова, в тези моменти  е добре да се помисли най-основно за практичността и синхрона на уредите и мебелите.

В повечето случаи, обзавеждането включва: кухненски рафтове, шкафове и плот. Споменавайки кухненските рафтове, е редно да уточним, че чрез тях кухнята винаги се отличава. На пазара има много вариации, както и тяхното позициониране, което не е ограничено. Те са чудесен начин, да се внесе малко разчупен стил, в една кухня.

Предимства на рафтовете в кухнята

Като най-голямо и основно предимство, се явява удобството при използване на отворените кухненски рафтове. Досег до всичко налично, което е буквално на една ръка разстояние, особено по време на готвене. Добър пример за това, са рафтовете с подправките, които са неразделна част от всяко ястие.

Когато рафтовете са разположени на достъпна височина и са правилно аранжирани, се превръщат в най-големия помощник на домакинята. Освен това, понякога е много удобно да се вижда всичко изложено. Това не налага дълго търсене, което ни е познато при шкафовете.

Както в началото загатнахме, че чрез монтирането на кухненските мебели можете да раздвижите визията на помещението. Дори в някои случаи, те са просто част от интериора и не са поставени с практична цел. Декоративните рафтове, оптически могат да разширят кухнята. Докато обзавеждане, което включва само шкафове, придава по-стеснен вид на помещението.

Поставяне на рафтове в кухнята, ще ви позволи максимално да се възползвате от пространството. Когато са заети всички шкафове и чекмеджета, но ви е нужно повече място за съхранение, можете да добавите един или два рафта.

Лесната им поддръжка по отношение на чистенето, е друго значително предимство. Както всички знаем, кухнята се замърсява по-бързо от обичайното. С оглед на това, че в помещението се приготвя храна, трябва винаги да се поддържа максимално чисто.

Именно затова, рафтове са предпочитано кухненско допълнение, като е необходимо само едно движение, да се почисти повърхността. Тук, голямо значение има материала, от който са изработени. Стъклените рафтове са отличен пример за това, при тях се забелязват много по-осезаемо зацапванията.

Ако искате да заложите изцяло на практичността в кухненския интериор, то можете да заложите само на отворени рафтове. Този вариант е рентабилен, тъй като ще спестите средства от закупуването на затворен тип кухненска мебел. При подобно обзавеждане, ориентирано само към кухненски рафтове, трябва да се внимава с подредбата.

За да имат по-естетически и нагледен вид, избягвайте позиционирането на стари и износени посуди, прибори и т.н. Това се отнася и за тяхното струпване, с цел да се оползотвори повече място. И в двата случая, рискувате кухнята ви да придобие неподдържан и разхвърлян вид.

Видове кухненски рафтове 

В зависимост от материала, дизайна и размера, рафтовете могат да изглеждат различно, като същото се отнася и функциоността им. Изработката на кухненски рафтове е по-лесна в сравнение с останалите мебели, което позволява и по-широк набор от материали. Най-често, те биват:  дървени, метални, стъклени, пластмаса и в някои случаи - гипсокартон. 

При избора на материал за изработка, е добре да бъде съобразен с останалите кухненски мебели и цялостния дизайн на помещението. Обърнете внимание и на устойчивостта, която предлагат различните материали. Бъдете предвидливи и съобразете тежестта на посудата, която ще поставите.

По отношение на моделите кухненски рафтове, вариантите са многообразни. Най-често срещаните са стандартни, несиметрични и ъглови. Асиметричните рафтове са идеални за по-обширни кухни, като придават нестандартен и закачлив вид. Ъгловите, са подходящи пък за кухни, в които пространството е ограничено. Стандартните модели са предпочитани, заради незадължаващата им форма.  

Сподели: