Как да трансформираме тясна кухня в просторно студио

Предизвикайте въображението

299

Често, когато работят по оформлението на дома, дизайнерите предлагат на клиентите да комбинират кухнята с хола, трапезарията или с двете стаи. Но как ще се промени външният вид на стаята, освен че в нея няма да има допълнителна стена? Оказва се, че има много въпроси, но за щастие, за всеки един има отговор.

Кухня-хол

Дори на етапа на закупуване на апартамент трябва да помислите дали искате да имате кухня-хол. Това има смисъл, ако говорим за едностаен апартамент или кухненската зона изобщо не ви върши работа. Но дори голяма, просторна кухня може да бъде прикрепена към всекидневна или трапезария. Представете си идеалния си интериор: искате ли голяма и светла стая, пълна с въздух? Тогава наистина имате нужда от кухня-хол. А за почивка ще обособите спалня.

Няма смисъл да освобождавате място, за да го вземете отново по –късно с мебели, затова се опитайте да намерите компактни решения, за да поддържате усещане за простор. Също така, не забравяйте, че въпреки че сте комбинирали две или три стаи в една, всяка от тях все още има своя собствена роля. Помислете какво ще имат общо и как ще се различават. Този, който почива на дивана, не трябва да усеща, че е в кухнята, дори и да се намира на два метра от този диван.

Следователно можете да изберете по-дълбоки нюанси на една палитра за хола и по-меки за кухнята, за да запазите целостта на стаята. Намерете еднакви материали за обзавеждане в хола и кухнята, но изберете различни цветове за тях. Комбинирайте две различни зони с обикновен текстил, като завеси в кухнята и декоративни възглавници на дивана.

 

Искате ли кухнята да се слее визуално с хола? Използвайте само вградени уреди, добавете декор към кухнята и направете мебели за кухнята и хола в същия стил. Това създава усещане сякаш скривате кухнята.

Важно е не само визуално да разделите интериора на кухнята-студио на части. Добре е, ако между тях има реални бариери, като подвижен параван. Това е удобно решение, ако от време на време все пак искате да превърнете една стая в две отделни помещения. Завесите също могат да играят ролята на преграда, но тази опция е по -подходяща за спалня, тъй като текстилът лесно се замърсява.

 

Друго често срещано решение е подът на две нива. Обикновено кухненската зона е повдигната. Между другото, нивото на тавана в различни части на помещението също може да бъде различно, но тук е важно да не се прекалява и да не се спуска твърде ниско. Осветлението ще помогне отново да се намери оригинален изход. Какъвто и принцип на зониране да изберете, не забравяйте да се погрижите за мощен абсорбатор. Реално основното нещо, което пречи на мнозина да изберат кухня-хол, са миризмите и димът.

 

Зонирането на стаите може да бъде и с мебели. Най-популярно решение е са остров или бар плот. Много хора разбиват стената между кухнята и хола, за да увеличат работната повърхност и да направят готвенето приятно семейно изживяване. А също така бар плотът е много удобен за използване за леки закуски и бързи вечери.

Групата за хранене също перфектно служи като визуална граница между кухнята и хола, особено ако около нея има достатъчно място, за да може човек да се разхожда свободно. Друг прост начин за зониране е диван, който е с гръб към кухнята и „с лице“ към телевизора, камината, библиотеката и други атрибути на хола. Самият гардероб, стелаж или телевизионен шкаф също често стават разделители на зони, но все по -рядко, тъй като в този случай гледката от хола все още ще се отваря към кухнята.

Сподели: