Ползите от водородния пероксид в домакинството

Не само за дезинфекция и почистване  

1644

Ако ви е необходимо нещо бързо и ефективно, за да почистите или дезинфектирате у дома, най – вероятно разполагате с куп препарати под кухненската мивка. Но има много по - евтин и достъпен вариант, от който може да се възползвате и за който може би не сте се сещали. Шише водороден пероксид върши чудеса.  

6 естествени безопасни дезинфектанта Които всеки има в дома си  

Водородният пероксид е химично съединение, съставено от водород и кислород. Той е и  естествен дезинфектант, поради което в разреден вид се използва за промивки. В практиката 30% разтвор е известен под името перхидрол и се използва за изрусяване на косата, а 3% – като кислородна вода.

Водородният пероксид има срок на годност приблизително шест месеца след отварянето му. Бутилката трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, така че шкафът в банята може да не е най-доброто място за него.

9 лесни начина да почистим техниката у домаПочистете с лесни и прости трикове

Ако имате бутилка с изтекъл срок, тя няма да е вредна, но има вероятност да не бъде  ефективен.

Но както вече казахме, този препарат има учудващо много приложения. Ето някои от тях:

При порязване

Майка ви вероятно е използвала водороден пероксид, за да почиства раните, когато сте били дете. И няма нищо чудно в това, защото така дезинфекцира мястото и неутрализира бактериите, които са попаднали на кожата от мръсотията и кръвта. Все пак той не лекува.

Като дезинфектант

Водородният пероксид е чудесен начин да дезинфектирате дома си. Използвайте го за почистване и на уредите и парцалите, с които бършете. Освен това с него може да забършете термометъра, дистанционното, бравите и дръжките, особено по време на грипния сезон.

В банята

Друга употреба на водороден пероксид е за почистване на хигиенни продукти като четки за зъби и луфа. Може да се използва и за дезинфекция на четки за бръснене или за грим, за дезинфекция на бръснарското ножче.

 

За да почистите плодове и зеленчуци

Ако имате малко дете, знаете колко важно е да миете много старателно всички плодове и зеленчуци. Просто напълнете съд с вода, добавете четвърт чаша пероксид и накиснете, а след това изплакнете добре.

За да почистите чиниите

Изглеждат ли чиниите ви недобре почистени? Просто добавете малко пероксид към вашия течен препарат.

 

За да почистите хладилника

Вътрешността на хладилника е пълна с бактерии, но почистването с химически продукти не е най-добрата идея. Просто сложете малко водороден пероксид върху хартиена кърпа и забършете.

За да почистите душа

Борите ли се с мухъл и плесен? Водородният пероксид ще ви помогне. Просто излейте малко в спрей бутилка и забършете.

За избелване на цимента

Ако фугите на плочките са мръзни, минете с малко водороден пероксид. За целта използвайте стара четка за зъби.

В пералнята

Ако белите кърпи са загубили блясъка си и не миришат добре, излейте една чаша 3% разтвор на водороден пероксид в отделението за предпране.

Водородният пероксид е чудесен заместител на белината, особено в краен случай, но първо тествайте тъканите или го използвайте само за бели дрехи, защото може да оцветят тъмните тъкани.

За да почистите пералната машина

Добавете две чаши водороден пероксид в празния барабан на пералната машина. След това стартирайте цикъла с гореща вода. Това може да правите веднъж месечно за почистване на пералната машина.

!!!…Но внимавайте

Докато водороден пероксид може да се използва за почистване на много неща, най-добре е да се смесва само с вода. Комбинирането с амоняк, хлорна белина или оцет в затворен съд може да доведе до образуването на опасни газове.

Гениални приложения на антибактериалния гел за ръцеНеочаквани ползи
Сподели: