Кухня, вградена в ниша

И съвети за оформлението й

1281

 

Пълна промяна на кухнята с малко париНякои от тези промени могат да се направят на изключително ниска цена, като същевременно осигуряват максимални резултати

Aко живеете в малко жилище, знаете колко е важно да имате ефективно оформления и прагматичен поглед върху използването на пространството. Кухня, вградена в ниша, е пример за ергономичност в интериора. Ако решите да правите такава обаче, е важно да съобразите някои неща. 

Първо е площта. Добре е пространство да бъде поне 5 квадратни метра.

Идеи къде да разположим малката кухняРешения за всяко жилище

Taкава кухня може да се сложи в коридор, всекидневна, килер. 

Също така е важно да съобразите и вентилационната система. Тапицерията на мека мебел, завеси и килими много бързо абсорбира всички миризми от готвенето, няма да е лесно да се отървете от нея. Днес лесно може да намерите компактни, вградени модели.

Осветление

Работната повърхност трябва да е добре осветена, използвайте LED ленти и прожектори. Ако кухнята е в коридора, където няма естествена светлина, трябва да помислите внимателно за него. И ако наблизо има закачалка с дрехи или гардероб, ще ви трябва мощен абсорбатор.

Що се отнася до трапезарията, за малка стая е по-добре да се постави сгъваем плот до стената, който може да се сгъва и разгъва при необходимост.

Наред с всичко горепосочено, в зависимост от архитектурата на стаята, изберете подходящата подредба на мебелите.

Линейното разположение предполага поставяне по една стена. Тази опция е подходяща, ако за шкафовете е отделено много малко място или, обратно, ако има дълга ниша. Изберете шкафове до тавана - така зоната ще се използва възможно най-ефективно.

Ъгъл

Г-образният вариант е най-често срещаният вариант при проектирането на кухненска ниша при наличие на 5-6 метра. От гледна точка на функционалността, подобна подредба е много по-удобна от линейната подредба и с нея лесно могат да се поберат печка, хладилник и мивка.

U-образна

Тази подредба включва поставяне на мебели на три съседни стени. Една от страничните части може да бъде оформена като полуостров, така че получавате допълнителен работен плот, който може едновременно да се използва като бар плот. В нишата на хола кухнята под формата на буквата P ще разграничи функционалните зони.

С бар плот

Бар плотът е чест избор на собствениците на малки апартаменти, особено когато става въпрос за кухненска ниша. Това е едновременно допълнително работно място и пълноценна трапезария, а дори и по желание бюро. Ако в тази зона има прозорец, первазът на прозореца може да се използва като бар плот.

Съвети за проектиране, които да ви помогнат

Смисълът на слагането на кухня в ниша е ефективното използване на площта. Високите шкафове на три нива осигуряват достатъчно място за съхранение. Няма смисъл да оставяте това пространство неизползвано, освен това височината на тавана визуално се увеличава.

Скритите дръжки са тенденция и правят стаята много по – стилна и лека.

Невидима кухня в цвета на стените е друг популярен дизайнерски трик. По принцип скритите фасади се използват навсякъде: в коридори, бани, спални. Вратите, маскирани като стени, разтварят кухнята в стаята, като визуално я правят по-фина.

По-добре е да откажете от пъстри цветове и шарки по фасадите в полза на едноцветен, неутрален - бял, сив, дървесен цвят. Изберете матова повърхност, по-лесно е да се грижите за нея и е много по-лесно да поставите такива фасади в интериора, отколкото лъскавите.

Изберете внимателно гърбът, той не трябва да привлича вниманието към себе си и да се откроява твърде много. Обикновени бели плочки, имитация на мрамор са най-подходящите варианти тази година.

Дайте предимство на вградените уреди. Помислете какво ще ви е необходимо и без какво можете да се справите. Например можете да спестите много място, като изхвърлите обемиста фурна, ако я използвате само няколко пъти в годината. И инсталирайте двоен котлон вместо стандартен с четири. Това е напълно достатъчно за семейство от двама или трима души. За да вградите хладилник в ниша в кухнята, измерете размерите предварително - има тесни хладилници до 50 см, които лесно могат да се поберат. 

Вдъхнете живот на вашата кухняНаправете план и бюджет
Сподели: