Колко здравословни са "здравословните" храни?

Колко здравословни са

В стремежа си към здравословен начин на живот, често се увличаме по определени тенденции или диети. И дотолкова се губим в тях, че не забелязваме как могат да ни навредят.  Оказва се, че има редица продукти, които се представят и продават като здравословни, но те далеч не са толкова полезни.

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Ето няколко такива и с какво да ги заменим.

Хумус

7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това...

03/05/2019

Ако сте фен на хумуса и смятате, че от него си набавяте много протеини, не бъдете толкова лековерни. Имайте предвид, че хумусът от магазина е богат на мазнини и въглехидрати, а и е доста калоричен. И ако се подлъгвате от информацията на етикета, тя се отнася до около 2 супени лъжици, а колко от вас изяждат толкова малко количество. Най—добрият вариант е да си го приготвите сами и да сложите всичко, което е достатъчно здравословно – нахут, тахан, кисело мляко, зехтин.

Веган сирене

Разгледайте съставките и ще видите, че в него има брашно от тапиока, евтино растително масло и сол. Маслата и нишестето се обработват, за да им се създаде точната консистенция.

Здравословната замяна е да опитате да направите свое сирене, използвайки хранителна мая и ядки.

Студен чай

И тук четете етикета. В списъка със съставките на повечето марки ще видите много захар (60 грама в една бутилка), което го прави не добра алтернатива. А ако откриете нискокалоричен бутилиран студен чай, внимавайте за изкуствени подсладители. Опцията е да си направите собствен чай и да подсладите с малко мед или с плодове.

Зеленчуков чипс

Това, че е зеленчуков, не значи че е полезен. Задължителни съставки са картофено брашно, слънчогледово масло и царевично нишесте. Повечето зеленчукови чипсове нямат никаква хранителна стойност, а само празни калории, мазнини и въглехидрати.

Изпечете си тънко нарязани зеленчуци като здравословна опция.

Многозърнест хляб

Многозърнест хляб звучи здравословно, но не е задължително. Това означава, че хлябът има повече от един вид зърно в него, но тези зърна могат да бъдат обработени "бели въглехидрати", които повишават нивата на инсулина и са причина за затлъстяване.

Оризови бисквити

Оризовите бисквити често се рекламират като закуски с ниско съдържание на калории. Проблемът е, че те са направени от бързи въглехидрати, които причиняват глад за още храна. Освен това нямат фибри, протеини и мазнини, което ги прави непълноценна храна. 

За здравословна опция си направете пуканки и добавете любимите си подправки.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...