Как да почистите фурната без химикали

Естествени решения за еко почистване  

2071

Ако не разполагате с фурна, която има самопочистващи се функции, най – вероятно ви се налага често да се изправяте пред предизвикателството, наречено пълно почистване. Да, най – вероятно вече повечето казват „Уф, мразя го“, но ако искаме да се радваме на чиста и блестяща печка, няма как да избегнем този процес.

Фурна, която разпознава хранатаБъдещето в готвенето вече е тук

Но само за една нощ може лесно да я почистите, при това, без да прибягвате до арсенал от почистващи химични продукти. От платформата за почистване UrbanYou споделят своите експертни съвети за ефективно почистване на фурната.

Ето процеса в няколко стъпки:

Как да почистим фурнатаСъвети за по-лесно и безопасно премахване на остатъците от малки пръски до големи мазни петна  

 1. Свалете рафтовете на фурната

Първо, свалете решетката и накиснете в топла сапунена вода. Забършете и изтъркайте петната и мазнините, които трябва да са омекнали, след това изплакнете с чешмяна вода и оставете да изсъхне.

2. Пригответе почистващия разтвор

Направете паста от сода за хляб и вода в съотношение 1: 3 до разпръскване. Тези пропорции са важни, тъй като хлебната сода ще бъде достатъчно ефективна.

3. Нанесете пастата на фурната

Уверете се, че вътрешността на фурната е студена. Сложете гумени ръкавици, нанесете пастата върху всички замърсени зони на фурната. Избягвайте зоните около нагревателите, вентилатора и реотаните.

4. Оставете за една нощ

Оставете пастата да престои най-малко 12 часа. така ще позволите на содата да подейства и да бъде достатъчно ефективна.

5. Махнете твърдата смес

На сутринта махнете засъхналата сода от вътрешната страна на фурната с помощта на пластмасова шпатула. С влажна кърпа или малка четка избършете останалите остатъци.

6. Върнете решетката

Поставете решетката и тавата обратно във фурната. Забършете стъклото.

За упорити петна

За особено упорити петна и мазнини, разтвор от равни части вода и оцет ще се справи с мръсотията за по-малко от 15 минути. Напълнете чиста спрей бутилка със сместа и напръскайте замърсените повърхности или части от фурната, където содата е засъхнала. Оставете 15 минути, докато содата реагира с мръсотията, след което почистете с гъба, напоена с топла вода и суха мека кърпа.

Ако решетката не може да се измие с вода и сапун, накиснете я в голям леген или кофа с разтвор на вода и белина.

 

Как да почистим фурната и котлонитеЛесно е да върнете блясъка им  
Сподели: