Как да оформим кухнята

Основни стъпки когато планираме помещението

6116

Освен че е специална зона, в която да сервираме храната и да готвим, кухнята е и основна част от къщата, където творим, каним гости, разговаряме със семейството, експериментираме. Затова оформлението й е от съществено значение за удобството и комфорта ни. Ако планирате нова кухня или реорганизация на старата вижте няколко съвета за оформление, които ни дават експертите от RealSimple.

Съветите са за кухня с размер 6х3 метра.

Изберете оформлението в зависимост от това, кое e подходящо за вас. Личният ви модел на работа, ще помогне да решите какво разположение да изберете.

Ако искате остров в средата на кухнята, опциите за оформление на кухненските шкафове са L-образно или U-образно.

L-образното оформление е вариант ако искате по-голям плот на острова и ще отвори повече свободно пространство (между плотовете), за да можете да работите наоколо.

U -образното оформление, от друга страна, ще ви осигури повече пространство на плотовете.

За да увеличите максимално съществуващото пространство, може да помислите и за G-образното оформление, където към U образния плот да свържете по-малък остров (около 60-80 см широк). Разширението ще даде допълнителен плот и може да се ползва и като кът за закуска.

Не забравяйте да следвате стандартните размери за широчина и височини на плотовете, а именно 60х85 см.

Поддържайте ширината на шкафовете около 30-35 см.

Пространството между плота и дъното на шкафовете трябва да е около 60 см.

За максимално удобство създайте работен триъгълник, който свързва трите основни зони в кухнята - мивката, готварска печка и хладилника. В идеалния случай хладилникът трябва да бъде най-близо до мивката и мивката най-близо до вашата печка.

Сложете хладилника в ъгъла на помещението – така ще бъде удобен за всяка опция, която изберете. Имайте предвид, че мивката и готварската печка трябва да са съседни. Фурната обикновено се поставя под котлоните, но друга опция би била да я поставите на острова или G-образния плот.

За да организирате по-малките уреди, можете да направите висок шкаф, в който да ги подредите.  

За ваше удобство може да персонализирате височината между рафтовете в шкафа, за да го приспособите към специфичните размери на вашите уреди.

Плътните или повдигащите се врати могат да помогнат да скриете уредите. От друга страна, можете да изберете матови стъкла, за да скриете какво има вътре. Ако смятате да ги държите вътре, не забравяйте да помислите за извод за кабела.

 

 

Сподели: