Идеи за организация на кухнята

За по - лесно готвене 

1572

Организираната кухня е може би най-важната част от всеки дом. Тази стая вече има все по – социално значение и се превръща в основна за много семейства. Кухнята вече не се асоциира само с готвене, но и със семейни и приятелски събирания, с игри, работа, забавления. Ето защо когато планираме кухнята, трябва да мислим за оптималната й организация и подредба.

След като ви представихме организационни идеи за коридора, днес идва време и за няколко свежи предложения за кухнята. Вижте ги:

Организирайте тиганите и посуда на пегборд

Използвайте контейнери за хладилника - съхранявайте подобните продукти в етикетирани кутии. Определете и една, която да е за храна, чийто срок изтича и я сложете най-отпред. Така ще си спестите изхвърлянето на развалена храна.

Стъклени буркани с надписи – инвестирайте в буркани с надписи, в които да държите сухи продукти. Така ще имате хем красив, хем организиран шкаф.

Мини организационна станция – с помощта на магнити направете мини организационна станция, която сложете на хладилника. Там може да направите списъка за пазара или да разпределяте задачите за семейството.

Библиотека – килер. Ако не разполагате със стая за килер, изберете ниша и сложете висока секция, на която подредете всички продукти.

Релси на стената. Използвайте празната стена и сложете релси, на които закачете най-необходимата посуда.

Използвайте вътрешната страна на шкафа – там може да държите рецепти, сметки или брошури.

Поставка за кухненската хартия. Ако не разполагате с такава, направете си. за целта ви трябват кожени каишки и дървена летва.

Тясното пространство не е за пренебрегване. Там може да сложите изтеглящ се шкаф, в който да държите подправки, например.

Мястото под мивката може да бъде много функционално. Стига да го организирате правилно.

Чекмедже за всичко. Имайте по едно такова, за да държите всички дребни вещи. Подреждайте го периодично. 

Създайте си навик да слагате всички продукти в кутии и ги надписвайте. Така ще имате ясен поглед върху нещата и ще знаете кои са с изтичащ срок на годност. 

Закрепете бурканите от долната част на шкафа. Така ще освободите място на плота. 

 

Сподели: