Грешки в размера на порциите, които често правим

Грешки в размера на порциите, които често правим
Източник: unsplash.com

Следвате всичко стриктно в здравословната си диета, но нямате успех. Има голяма вероятност да ядете твърде много от определени храни. Защо се оказва, че почти всеки прави грешки в размера на порциите, особено когато се опитва да отслабне. Кои са най-често допусканите грешки в порциите, вижте в следващите редове.

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Зърнена закуска

Измервате ли зърнените храни, преди да ги сложите в купа? Проверявате ли етикета с хранителна информация, за да определите правилния размер на порцията ?

8 кухненски трикa, които ще ви помогнат да се храните по-здравословно

Една добре организирана кухня със сигурност внася усещане за спокойствие и уют. Но начина, по който я декорирате, мож...

01/02/2018

За някои зърнени култури от ¾ до една чаша е препоръчителният размер на порцията. Но ако изсипете направо в купата, има голяма вероятност да изядете до две порции. А ако напълните отново купата (както правят повечето от нас), може да стигнете и 3-4 порции.

Пилешки гърди

Постният протеин е здравословен, нали? Но не и ако ядете твърде много от него.  Препоръчителната единична порция пиле е 85-115 грама, колкото размера на тесте карти за игра. Някои хора използват дланта на ръката си като ориентир.

Хамбургер

Ако смятате кюфтето за една порция, вероятно подценявате калориите, които сте консумирали. Един нормален бургер в питката е малко по-голям от препоръчителния. Истината е, че в ресторантите често се сервират дори два – три пъти по - големи, което означава и повече калории.

Сметана за кафе

Сутрешната чаша кафе може да е най-мазното и нездравословно нещо, което консумирате през целия ден, ако добавите течна сметана. Дори да сложите обебзмаслена, внимавайте за количеството захар. Една порция течна сметана е една супена лъжица.

Хляб

Ако си правите здравословен обяд от постно месо и зеленчуци върху пълнозърнест хляб, поздравления! Със сигурност това е по-добрият вариант, вместо да купите сандвич. Но зннаете ли точно калориите в пълнозърнестия хляб? Ако смятате, че вашият сандвич е равен на една порция, помислете отново. За много хлебни изделия една порция е само една филия хляб.

Плодове

Здравословната порция пресни плодове е чудесна алтернатива на десерт с високо съдържание на мазнини. Но ако броите калориите или следите за приема на захар, трябва да внимавате колко ядете. Вземете например гроздето. Ако изядете купичка грозде, може да сметнете една порция грозде, но това е грешно. Една (чаша) порция грозде е само 16 зрънца.

Газирани напитки

Захарните напитки са едно от най-лесните неща за прекомерна консумация. Често ги слагаме до себе си и безсмислено отпиваме. Но калориите са доста, дори ако пиете само по една на ден! И поради много причини диетичната сода не е добра алтернатива.

Дресинг за салата

Здравословната салата е чудесна алтернатива на ястието с високо съдържание на нишесте и мазнини. Но дресингът за салата може да добави калории, които буквално ще провалят диетата ви. Според някои оценки много ресторантски салати съдържат над 500 калории, най-често поради мазния дресинг.

Размер на порция дресинг за салата е само две супени лъжици. Ако поръчате допълнително,  сервитьорът вероятно ще ви донесе много повече от това и най-вероятно ще изсипете всичко това върху салатата си.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...