9 грешки в планирането на кухнята

9 грешки в планирането на кухнята

Ако мечтаете за ремонт на кухнята, бъдете готови за факта, че това ще изисква внимателно планиране и отговорен подход от вас. В случая всеки малък детайл е важен: довършителни материали, местоположение на плота, ред на монтиране на плота и гърба - можем да продължим дълго. За да избегнете грешки, ето няколко съвета.

Да въведем ред в шкафовете в кухнята

Безпорядъкът в чекмеджета в кухнята значително забавя и усложнява готвенето. А спретнатите и добре организирани шкаф...

15/02/2016

Грешка 1: Липсва работен триъгълник

Въпреки факта, че правилото на работния триъгълник е изобретено още през 40-те години на миналия век, то все още не губи своята актуалност. Според него трите основни зони в кухнята, представени от мивка, хладилник и мивка, трябва да образуват триъгълник. В този случай избягвате ненужната суета - не е нужно да правите ненужни движения, което означава, че процесът на готвене и почистване протича много по-бързо.

Няколко страхотни кухненски джаджи

В кухнята ще бъде по-весело с тези чудесни кухненски изобретения.  Те са чудесна идея и за подарък:  Черп...

10/01/2016

Според идеята на автора разстоянието между трите функционални зони трябва да бъде еднакво, но оформлението на кухнята - било то стая в стара или нова сграда - рядко позволява това правило да се спазва. Следователно единственото изискване, което трябва да бъде изпълнено, е лекотата на движение. Без него правилното поставяне е напълно безсмислено.

Грешка 2: Кръгла мивка

Добре е кухнята да има голяма и дълбока мивка, която да побере много съдове и капките вода остават в купата и не летят на различни посоки. Но понякога размерите на кухнята не позволяват инсталирането на такъв модел и трябва да изберете нещо по-скромно. В този случай ви съветваме да дадете предпочитание не на кръгли мивки, а на квадратни или правоъгълни, тъй като те са много по-просторни и по-лесни за използване.

Грешка 3: Хладилникът е далеч от работната зона

По време на процеса на готвене трябва да погледнем в хладилника повече от веднъж, така че най-доброто решение би било да го поставим в непосредствена близост до работната зона. Трябва също така да помислите за факта, че зоната на плота, която е „в съседство“ с хладилника, не трябва да съдържа малки домакински уреди, съдове, буркани със зърнени храни и други неща. По този начин, ще ви бъде много по-лесно да подредите нещата пт пазара.

Грешка 4: Вратата на хладилника се отваря по грешен начин

Друг нюанс, който не вземаме предвид при планирането на кухня, е вратата на хладилника или по-точно в каква посока трябва да се отваря. Изглежда малко нещо, но до голяма степен определя колко удобно ще ви бъде да се движите из кухнята, особено ако стаята е малка.

 Грешка 5: Топъл под под хладилника

Последният важен нюанс, свързан с хладилника, е топъл под. Ако е монтиран директно под домакински уред, бъдете подготвени, че устройството бързо ще се повреди. Факт е, че в повечето модели компресорът е разположен отдолу и повишената температура ще го накара да работи много по-активно с минимални прекъсвания. Резултатът е постоянно прегряване, което рано или късно ще доведе до повреда.

Грешка 6: Съдомиялната и мивката са разположени в противоположните краища на кухнята

Съдомиялната има два удобни варианта за поставяне - отляво или отдясно на мивката (в повечето случаи зависи дали сте десничар или левичар). Във всички останали случаи ще изпитате дискомфорт. Само си представете - ще трябва да пренесете мръсни и мокри чинии от мивката до другия край на кухнята, за да ги поставите в съдомиялната машина, а след това също да избършете пода от капки вода.

Грешка 7: Некачествена фуга

За да избегнете появата на гъбички, мухъл и малки вредители в кухнята, трябва да се уверите, че фугата между плота и престилката е надеждно „запечатана“. Влага, мазнини, отломки и други замърсители не трябва да попадат там. За тези цели можете да използвате цокъл, както беше направено преди, или уплътнител - изберете според вашите предпочитания.

Грешка 8: Нисък аспиратор

Малко хора знаят, но височината на абсорбатора над газовата печка и електрическата е различна. В първия случай тя трябва да бъде малко по-висока. Обикновено в инструкциите производителят посочва инсталационните параметри на устройството въз основа на характеристиките на модела, както и производствените материали, но има и общи препоръки.

 

Грешка 9: Неправилно разпределение на бюджета

Ако сте наясно, че бюджетът за ремонт на кухнята е много ограничен, поставете правилно приоритетите си. Красотата и стилът трябва да изчезнат на заден план, отстъпвайки място на удобството и функционалността. Затова се откажете предварително от скъпи дръжки, фурнировани фасади, плотове и гръб от естествени материали. По-добре е да се съсредоточите върху групата на трапезарията, текстила, осветлението - те ще струват много по-малко и няма да украсят интериора по-лошо.

Идеи къде да разположим малката кухня

Тенденцията за живот във все по-малки жилища се налага упорито във всички кътчета на света. В отговор на това се появ...

19/12/2015
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...