Как да разширите малка кухня без ремонт

Как да разширите малка кухня без ремонт

Въпросът как да направите кухнята по-просторна е много уместен, тъй като в по-старите апартаменти тези стаи най-често се разпределят с минимално пространство. Ако не планирате да правите скъпи ремонти, да сменяте мебели, домакински уреди или довършителни материали, предлагаме някои съвети, които ще ви помогнат да увеличите визуално кухнята си без допълнителни разходи.

Да въведем ред в шкафовете в кухнята

Безпорядъкът в чекмеджета в кухнята значително забавя и усложнява готвенето. А спретнатите и добре организирани шкаф...

15/02/2016

Съвет 1: Поставете декор на горните шкафове

Заложете на дървени предмети, елегантни съдове, рамкирани плакати, растения, текстил от естествени материали с или без шарки, плетени кошници за съхранение и др.. Има обаче едно предупреждение - такова изобилие от декори визуално прави малка кухня още по-малка, тъй като заема почти всички хоризонтални повърхности: плот, рафтове, перваза на прозореца. Добър вариант е да преместите тези предмети в горните шкафове. Така ще освободите работната повърхност и ще привлечете вниманието към горната част на стаята - погледът ще се плъзга отдолу нагоре, правейки стаята да изглежда по-просторна. Цялата тайна е в създаването на вертикални линии. Между другото, ако е възможно, добавете повече от тях към интериора, например, окачете плакати на стената не в ред, а един над друг.

Идеи къде да разположим малката кухня

Тенденцията за живот във все по-малки жилища се налага упорито във всички кътчета на света. В отговор на това се появ...

19/12/2015

Съвет 2: Закачете огледало

Може би всеки знае за магическите свойства на огледалата при увеличаване на пространството. Но ако в банята, коридора, спалнята и дори хола те изглеждат подходящи във всеки „обем“, тогава в случая с кухнята възникват въпроси. Къде да поставим огледалото? В какъв формат? Ще изглежда ли като чужд предмет в интериора?

Може безопасно да окачите огледало с формата, която харесвате, например над масата за хранене. Може дори да обмислите декорирането на една от стените. Както можете да видите, имате пълна свобода на действие. Единственото ограничение е огледалото да не виси до печката или мивката.

Съвет 3: Заменете столовете с табуретки

Както вече споменахме, погледът ни автоматично улавя всякакви вертикални повърхности. Но ако при декора на горните шкафове това работи в полза на кухнята, то при традиционните столове с високи облегалки е обратното. Те правят стаята да изглежда по-малка, особено ако около масата има масивни парчета дърво или дебели ляти крака.

За да се отървете от чувството на спазми, заменете столовете с табуретки. В допълнение към визуалния ефект можете да постигнете и практичен: когато столовете вече не са ви необходими, можете да ги плъзнете под масата и да освободите място за движение. В малките кухни, където всеки метър е от значение, това е безценно.

Съвет 4: Пребоядисайте стените

Този процес само на пръв поглед изглежда сложен, дълъг и скъп. Всъщност можете да си купите боя и четки от среден клас и сами да боядисате. Основното в този въпрос е да изберете правилния цвят. Печеливш вариант са светли нюанси: бяло, бежово, сиво, пастелни цветове. Също така трябва да изоставите модната тенденция на акцентна стена и да боядисате всички повърхности в един нюанс - този подход ще направи стаята да изглежда по-голяма.

Идеално е, ако в кухнята няма контрастни мебели и обзавеждане - те играят еднакво важна роля в цялостното възприятие на интериора. Между другото, ако желаете, шкафовете също могат да бъдат пребоядисани - в интернет има много обучителни видеоклипове, които описват подробно как да направите това, така че ефектът да ви радва дълго време.

Съвет 5: Освежете вашите плочки

Продължавайки темата за боядисване, нека споменем плочките. Той също така попада в категорията на тези елементи в кухнята, които не се нуждаят непременно от смяна - можете просто да промените външния вид с боя (но само ако плочките на задната стена са в добро състояние).

Епоксидната смола, емайлът и специалната водоустойчива боя работят най-добре. Съветваме ви да изберете светъл нюанс, тъй като хоризонталните линии, направени в подобни тонове, визуално увеличават пространството. Имайте предвид, че процедурата за боядисване изисква внимателна подготовка: ще трябва да почистите старателно, обезмаслете плочките и също така да извършите някои допълнителни манипулации. Но трябва да признаете, че все пак е много по-лесно и по-евтино от закупуването и полагането на нови плочки.

Съвет 6: Сменете дръжките и направете корекции на шкафовете

Ако не можете да смените или пребоядисате мебелите, можете да започнете от малкото – изберете различен обков. Избягвайте големи, ярки дръжки - те заемат много място и визуално претоварват стаята. Малките предмети с неутрален цвят ще изглеждат много по-добре. Можете също така да се справите изцяло без дръжки, като вместо това инсталирате специални магнитни ключалки.

Някои експерти съветват да замените някои шкафове с празни врати с отворени рафтове, за да направите пространството по-леко и проветриво. Или можете просто да премахнете вратите, за да видите дали тази опция ще се впише във вашия „кухненски“ живот, защото не всички домакини харесват визуалния шум, който често предизвикват отворените рафтове. Ако вашите шкафове са напълно пълни, нито първият, нито вторият вариант, за съжаление, няма да ви подхождат. Усещането за свободно пространство се появява само ако има минимум неща на рафтовете.

Съвет 7: Отървете се от тежките завеси

За да направите една стая да се чувства по-просторна, трябва да пропускате възможно най-много естествена светлина. Тъй като е малко вероятно да успеете да увеличите отвора на прозореца, остава само едно решение - да премахнете препятствията, които пречат на слънчевите лъчи да навлязат в стаята. На първо място, говорим за тежки завеси. Заменете ги с лек, полупрозрачен тюл или ги премахнете напълно и оставете прозореца напълно отворен. Ако се притеснявате от любопитните погледи на съседите си, окачете прозрачни светлинни щори - те ще пропускат необходимото количество светлина, но в същото време ще предпазят от любопитно внимание.

Съвет 8: Поставете полилея по-близо до тавана

За да предотвратите „разделянето“ на полилея на две части и претоварването му, опитайте се да го поставите възможно най-близо до тавана. Избягвайте дългите жици и масивните форми - нека лампата е възможно най-семпла. Същото важи и за абажурите - те не трябва да са обемисти или прекалено ярки. Между другото, дизайнерите отдавна препоръчват да се осигурят няколко сценария за осветление в кухнята: например общо осветление, в работната зона и над масата за хранене. Това е друг начин за визуално увеличаване на стаята.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...