7 трика за справяне с малката кухня

Трикове, които важат и за площ от 4 квадратни метра

1733

Познавате онова чувство. Кухня, в която може само да се завъртите и стигате от единия до другия плот. Или отваряте вратата на хладилника и тя едва ли не стига до ръба на масата. И онова клаустрофобично усещане и отчаяние, че не може да направите нищо, за да разширите стаята. Но не се предавайте. Защото има няколко наистина хитри техники и креативни дизайни, с които може да промените малката кухня. Дори и да е само 4 кв.м.

Вижте няколко.

ikea.bg

1. Възползвайте се от ъглите

Ъглите са безценна площ в малката кухня и в никакъв случай те не трябва да бъдат пренебрегвани. Затова помислете как ще използвате всеки от тях. В един можете да сложите мивка, в друг допълнителен плот, да сложите висящ шкаф или отворени рафтове.

2. Отразяващи повърхности

Това могат да бъдат метални домакински уреди (фурна, хладилник, микровълнова), кухненски шкафове с лъскави врати, стъклен кухненски гръб, стъклени плочки по стените. Посредством тях светлината, изкуствена или естествена, ще се отрази и ще направи стаята по – голяма.

3. Работа с цветове

Не се страхувайте да работите с цветове в малката стая. Много хора твърдят, че за малко помещение не може да мислите нищо друго освен неутрална цветова схема. Напротив, по-добре е заложите на светли нюанси на студено зелено и синьо, те имат голям ефект върху визуалното разширяване на пространството.

4. Максимална ергономичност

В малка кухня мястото е ергономично решение. На първо място, това се отнася за приборите, уредите и мебелите. Помислете предварително колко кухненски прибора и уреда ви трябват и оставете резерв за нови. Прегледайте всичко, което имате и махнете всички, които са леко пукнати или не ползвате. Когато проектирате кухнята, използвайте пространството над хладилника и под тавана, със сигурност ще ви служи добре и ще спестите място в кухнята.

5. Умни мебели

 

Малка кухня изглежда по-добре, когато няма допълнителни елементи върху нея. Когато нищо не пречи на движението и стаята е по-просторна. Ето защо е добре да използвате малка или сгъваема маса вместо стандартната. Интелигентните мебели винаги ще бъдат подходящи, когато става въпрос за спестяване на квадратни метра.

6. Обикновена геометрия

Геометричните модели могат да променят визуално малкото пространство, трябва си само да ги използвате. Така например може да помислите за под с геометрични фигури, за плочки тип пчелна пита или класически зигзаг. С цветовете в този случай е по-добре да не експериментирате, най-добре ще изглеждат монохромни версии.

7. Удобно осветление

Уверете се, че осветлението в малката кухня е възможно най-удобно. Инсталирайте лампи над мивката, за да улесните работата или близо до печката, направете интериорно и екстериорно осветление на мебелите, осигурете достатъчно светлина за работната площ. Тази стъпка ще ви доближи до ефекта на просторна кухня с лек и интересен интериор.

Сподели: