7 грешки, които правят кухнята неудобна

7 грешки, които правят кухнята неудобна

Една кухня трябва да бъде преди всичко удобна, но и красива, така че дори на етапа на подреждане е важно да се предвидят всички нюанси. Ето какви грешки най-често правят домакините по време на ремонта и по-нататъшната експлоатация на кухнята, както и защо струват ви костват удобството.

Да въведем ред в шкафовете в кухнята

Безпорядъкът в чекмеджета в кухнята значително забавя и усложнява готвенето. А спретнатите и добре организирани шкаф...

15/02/2016

Грешка 1: Заемат плота с декор и малки уреди

Първоначално изглежда, че тостер, блендер, електрическа кана, кафемашина и други малки домакински уреди няма да заемат много място на плота. Когато обаче започнете да готвите,  започва да дразни. Постоянно се вкопчвате в нещо, пренареждате го, прибирате, а след това трябва да изтриете и капки мазнина от чайника или следи от брашно от кафемелачката. Но какво ще стане, ако имате нужда от това оборудване всеки ден и искате винаги да ви е под ръка?

Вдъхнете живот на вашата кухня

Независимо дали сте запален кулинар или заложник на бързото хранене на крак, кухнята продължава да е сърцето на дома ...

31/12/2015

Първо и най-важното, трябва да отделите специално място за оборудване. Това може да бъде отделен шкаф, дълбоко чекмедже или отворени рафтове. По-добре е да оставите само една или две части от оборудването на плота. В повечето случаи това са електрическа кана и кафе машина.

Грешка 2: Използвате само на частични горни шкафове

Ако имате малка кухня, където е трудно дори да се обърнете, вероятно се притеснявате за съхранението. В тази ситуация е важно разумно да използвате всеки сантиметър пространство, включително пространството под горните шкафове.

Не по-малко ефективни от покривните релси са всички видове рафтове, куки и други елементи за съхранение, които са прикрепени към дъното на горните шкафове. Основното предимство на такова закрепване е, че е невидимо отвън и не нарушава целостта на кухненския гръб.

Грешка 3: Окачвате релсите на ниско

Отлично решение, което ще освободи работната повърхност от различни малки части (подправки, кърпи, кухненски прибори, чаши), ще бъдат релсите. Можете също така да закачите специални рафтове или кошници върху тях, за да направите съхранението възможно най-удобно и организирано. Но ако направите грешка с размерите, ще има много повече проблеми, отколкото ползи.

Грешка 4: Няма достатъчно място между мивката и печката

Удобно е, когато основната част от работната повърхност е между мивката и печката. Тогава не правите излишни движения и не губите време. Ето защо е много важно този сегмент да е най-малко 60 см. Ако площта е по-малка, ще трябва да разпределите процесите в различни сегменти на работната повърхност и няма да е ергономично. Вземете предвид този нюанс, когато подреждате кухнята си.

Грешка 5: Лошо осветление

Обикновено смятаме, че един полилей в центъра на тавана ще бъде достатъчен, но всъщност един компетентен, обмислен интериор се нуждае от няколко сценария за осветление. Така че, ако в кухнята няма допълнителна светлина, част от нея определено ще остане в здрач, например плота или трапезарията. Това се отразява не само на удобството при готвене, но и на цялостната атмосфера в стаята.

Експертите препоръчват да планирате осветление на етапа на ремонт, така че работната зона да не липсва светлина. Отлично решение е вграденото осветление, LED ленти, спотове, пътечни системи. Ако стилът на интериора позволява, инсталирайте малки лампи, които работят на батерии или батерии - те също ще осигурят малко допълнителна светлина.

Грешка 6: Недобро фугиране

Гърбът е друга болна тема в кухнята. Не само трябва да изберете красиви и практични плочки, които се почистват лесно, но трябва да помислите и за фугиращата смес. Бялата циментова фугираща смес е лош вариант. Тя много бързо се замърсява и е трудно да се почисти от мазни капки.

Много по-добър вариант би бил да изберете тъмен или светъл нюанс на фугиращата смес. Епоксидната фугираща смес също е отлично решение. Независимо какъв цвят изберете, той ще остане свеж и красив за дълго време. И това е всичко, защото този вид материал се почиства много по-лесно и абсорбира по-малко мръсотия.

Грешка 7: Твърде много декор

Кухнята е сърцето на дома. Тук се събират всички от семейството, затова е важно атмосферата да е топла, уютна и предразполагаща към уютни разговори. В този случай няма да е възможно да се направи без декоративни елементи. 

Пълна промяна на кухнята с малко пари

Много от нас ги очакват ремонти вкъщи това лято. Каквато и страхотна идея обаче да имате, нейното осъществяване ще за...

31/05/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...