Тенденции в кухненския интериор, които няма да издържат проверката на времето в ежедневието

Тенденции в кухненския интериор, които няма да издържат проверката на времето в ежедневието

Когато декорирате кухня, вълнението е голямо, но не трябва да вземате за основа снимки от интернет, защото не всички решения, които изглеждат добре на снимка, са удобни и подходящи в живота. Ето кои дизайнерски идеи най-често се оказват непрактични и трябва да намерят алтернативи.

10 джаджи, без които кухнята е скучна

Искате ли да направите кухнята си забавна? Ето няколко идеи как да стане това: Дъска за рязане с чекмедже Резерво...

12/02/2016

1. Без аспиратор

Преди аспираторът беше задължителен елемент в кухнята, особено когато става дума за студио апартаменти. Напоследък обаче все повече дизайнери го изоставят, като твърдят, че само заема място и разваля външния вид на интериора. Не бива обаче да се водите от красотата. Липсата му може да спести място, но в същото време ще доведе до редица проблеми. Аспираторът елиминира неприятните миризми, които се абсорбират в мебелите и декорацията. Ако подходите правилно към процеса на избор на аспиратор, той може да се превърне в интериорна декорация. Например, някои производители имат модели, които могат да бъдат вградени в плот или стенен шкаф. Те ще бъдат по-малко забележими от стационарните и в същото време няма да създават много шум.

Идеи къде да разположим малката кухня

Тенденцията за живот във все по-малки жилища се налага упорито във всички кътчета на света. В отговор на това се появ...

19/12/2015

2. Избор на непрактични материали

Често дизайнерите използват естествен мрамор за декориране на кухни. Изглежда красиво, стилно и скъпо, и се превръща в истинска декорация на интериора. За съжаление, когато става въпрос за практичност, възникват въпроси. Мраморът е порест материал, така че често се натрупва с влага, мазнини и мръсотия. Много е трудно, ако не и невъзможно, да се отмият такива замърсители.

Друго лошо решение за кухнята ще бъде акрилът. Неговата ахилесова пета са високите температури, така че поставянето на горещи съдове върху такива повърхности е строго забранено. Що се отнася до керамиката, тя лесно се деформира под въздействието на удари, така че трябва да се работи много внимателно.

Когато избирате плот, заложете на практични, функционални, надеждни и издръжливи материали, защото той поема основната тежест. Отличен вариант е гранит или изкуствен камък. Той отговаря на всички горепосочени изисквания и е лесен за поддръжка.

3. Малка мивка

Всяка година в дизайна на кухнята се появяват все повече и повече тенденции: цветове, материали, форми и текстури. Промените са засегнали дори размера на мивката - вместо обичайните дълбоки модели идват малките, така че да изглеждат леки и спретнати. Но малката мивка не е толкова функционална.

Когато избирате мивка, опитайте се да намерите средата между практичност и естетичен външен вид. Дори ако има малко място в кухнята, изберете малки, но дълбоки модели. Цветът решава много. Понякога дизайнът може да бъде най-простият, но нюансът, който отразява останалите детайли на кухнята и изглежда хармонично в интериора, го прави много по-скъп.

4. Кухненски остров в малка кухня

Островът е чудесен начин да разширите кухненското пространство и да увеличите работната си площ. В големи стаи един остров наистина ще бъде полезен, той ще ви позволи да разделите пространството на две части. Но в малките кухни ще навреди повече, отколкото да помогне, особено ако след монтажа разстоянието от острова до шкафовете е по-малко от метър. В този случай мястото ще бъде твърде тясно и неудобно да готвите и да се движите като цяло.

5. Оставяте малко място за съхранение

Кухня без горни шкафове е модерна. Тази идея е популярна сред домакините, които мечтаят за кухня, която е светла, просторна и не е отрупана с обемисти мебели. Визуално интериорът наистина печели от липсата на шкафове.

Ако обичате да готвите и прекарвате много време в кухнята, не бягайте от пълноценните стенни шкафове. Те не само ще поберат всички необходими продукти и уреди, но и ще освободят кухнята от бъркотията и усещането за хаос.

6. Без врати

Идеалният вариант за малка кухня е липсата на ненужни прегради и врати, които значително намаляват използваемото пространство на помещението. Но от гледна точка на практичност това решение не е много добро. Интериорните врати не само разделят стаите, но и предотвратяват разпространението на миризми из целия апартамент и абсорбират шума при готвене и миене на съдове. Затова помислете няколко пъти дали наистина искате да се откажете от врати. Тази опция е подходяща, ако готвите малко или живеете сами, но ако кухнята е вашият втори дом и имате няколко деца, по-добре е да оставите вратата.

7. Кадифена тапицерия на столове

Тапицерията от велур или кадифе върху мебелите винаги изглежда луксозна, елегантна и впечатляваща. Но такава тапицерия е непрактична - материалът абсорбира миризми, бързо става мазен и с течение на времето се превръща в петно. 

Източник снимки:
pexels.com
pixabay.com
freepik.com
unsplash.com

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...