6 важни правила за замразяване на храните

И които често се пренебрегват 

1075

Фризерът може значително да улесни живота на едно домакинство. Благодарение на него успяваме да запазим много дълго приготвената, но не консумирана храна, но и да приберем зимнина. Замразяването може да изглежда като проста задача, но има няколко често срещани грешки, които често се пренебрегват.

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад Днес ще ви предложим няколко интересни идеи

 1. Неподходящи съдове за съхранение

Много е удобно да замразявате храната в пластмасови съдове. Преди да направите това обаче, трябва да се уверите, че ястията са подходящи. Тънките опаковки и контейнери, които не са предназначени за фризерното отделение, не задържат влагата в храната и бързо се влошават, като по този начин влияят неблагоприятно върху качеството на замразяване и срока на годност. Здравата пластмасова обвивка е идеална за твърди храни като парчета месо, хляб и други подобни.

10 неща, които не трябва да замразяватеЗа да не се развалят бързо 

Пластмасовите кутии и торбичките с цип са подходящи за краткосрочно съхранение. За дългосрочно съхранение е по-добре да изберете стъклени съдове. Но когато се използва стъкло, храната трябва да бъде правилно приготвена, така че съдът да не се напука. Наличието на свободно място в буркана и предварително охлаждане ще помогне да се избегнат неприятни последици.

 

2. Неправилна организация на фризера

Много е трудно да преодолеете изкушението и да не препълните фризера. Повечето хора го пълнят докрай, но това не е правилно. При този подход въздухът циркулира слабо вътре и качеството на замразените храни страда. Освен това, за да направите фризера удобен за използване и не да слагате всичко просто така, а да подредите по видове храна и да надписвате.

3. Предварително охлаждане на храната

Поставянето на топла храна във фризера може да доведе до частично размразяване на други храни, което ще се отрази неблагоприятно на тяхното качество. Можете да поставите храната с по-висока температура в студена вода, за да я охладите по-бързо. Разделянето на храната на малки порции и предварителното охлаждане в хладилника също помага. Нетрайната храна трябва да се съхранява в хладилник за не повече от два часа, в противен случай в нея могат да се появят бактерии.

 

4. Неправилни храни, които да замразите

Не всички храни могат да бъдат замразени. Например не се препоръчва да се замразяват продукти на основата на сметана като заквасена сметана или кисело мляко, защото след размразяване съставките им ще се отделят и ще изглеждат странно. Някои сирена също придобиват странна текстура при дълго охлаждане. Замразяването на зелените често води до увяхване и загуба на вкус, което не е добре за приготвяне на пресни салати. Не замразявайте пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода.

5. Замразяване на големи количества

Понякога бързаме, предпочитаме да замразим голямо количество храна наведнъж, за да не се занимаваме с опаковките. Тази опция обаче е добра само ако след това размразявате и консумирате цялото това количество. Месото трябва да бъде разделено на отделни порции, така че да не слепва едно цяло. Препоръчва се плодовете и зеленчуците да се замразят първо върху лист за печене на един слой и след това да се прехвърлят в херметически затворена торбичка.

6. Срок на годност на замразените храни

Важно е не само да етикетирате храната за замразяване, но и да се придържате към срока на годност. Ако във фризера има торби със замразени зеленчуци, те имат срок на годност около година, с изключение на зеления фасул, който трябва да се изяде в рамките на осем месеца. Маслото може да се съхранява и замразено за една година. Но млякото трябва да се консумира в рамките на три месеца. Плодовете са друг продукт, който може да се съхранява една година, без да се отваря опаковката. Бекон, наденица, шунка и хот-дог могат да се съхраняват за около 1 до 2 месеца. Суровото месо може да бъде замразено за 4 до 12 месеца. Варените домашни птици запазват полезните си качества в продължение на четири месеца, други варени меса - 2-3 месеца. Постната риба може да се съхранява до 6 месеца, но всички мазни или черупчести се съхраняват във фризера само за няколко месеца.

Нови приложения на пликовете за фризер Гответе с тях 
Сподели: