6 съвета за обзавеждане на кухня от 4 кв. метра

За да бъде тя удобна и комфортна

2722

Малката кухня е истински стрес за всяка жена. Неудобно е да се готви, няма достатъчно място за съхранение, за маневри и не може да става въпрос за събиране с приятели тук. Но знаете ли, че дори и стая с площ от 4 квадратни метра може да бъде уютна и удобна.

12 уреда от кухнята на мечтитеСледващите кухненски уреди са истински съкровища за готвачите

Днес дизайнерите предлагат разнообразни решения на проблема. Най-популярното от тях е разширяването на пространството чрез комбиниране със съседна стая, например, лоджия, балкон, хол. Ако не искате да събаряте стените, вижте следващите съвети.

1. Помислете за силата на цвета

10 джаджи, без които кухнята е скучнаИскате ли да направите кухнята си забавна?

Преди да пристъпите към дизайна на стаята, трябва да вземете решение за стила и цветовата палитра. Като се вземе предвид фактът, че кухнята, която имаме, е само 4 квадратни метра, основната ви задача е да се отървете от усещането за теснота и ограничение. Това може да стане чрез светли нюанси. Като цветова палитра заложете на млечно, светло бежово, слонова кост, пастелни нюанси. Основното предимство на такива тонове е, че те се съчетават перфектно с естествени текстури (камък, дърво), както и с ярки цветове (червено, зелено, синьо, жълто и т.н.).

Що се отнася до тъмните тонове, те също могат да се използват, но само като акценти

Съвет: Избягвайте контрастни комбинации като червено и черно. Тази техника може да изглежда красива, но автоматично прави малка стая много мъничка.

2. Изберете мебели по поръчка

Като се има предвид фактът, че в такава малка кухня всеки сантиметър е ценен, си заслужава да помислите за мебели по поръчка, които да паснат на мястото. Вярно е, че това може да ви струва повече, но плащате за вашето удобство и комфорт. Освен това кухнята се прави за години напред, така че е във ваш интерес тя да отговаря на абсолютно всички изисквания.

3. Включете перваза на прозореца

Както вече казахме, наличната площ трябва да се използва максимално. А первазът на прозореца е сред детайлите в интериора, които в никакъв случай не може да бъде пренебрегнат. Ако той е достатъчно широк, ето как може да се възползвате:

Той лесно може да замени масивна маса за хранене. Тази опция е идеална, ако в апартамента не живеят повече от двама души.

• Ако рядко готвите и прекарвате минимум време в кухнята, можете да комбинирате кухненската мивка с перваза на прозореца.

• Ако под прозореца няма радиатори, използвайте свободното пространство. Най-добре е да поставите там шкаф за съхранение.

• Ако первазът  на прозореца е нисък, го превърнете в работната зона. Основният плюс на това решение е, че сутрин и следобед ще имате отлична дневна светлина.

4. Използвайте рафтове

Отворените рафтове са противоречиви: някой казва, че те са непрактични, защото събират прах, а някой ги вижда като идеални системи за съхранение на малка площ. Ако имате просторна кухня, можете спокойно да се откажете от идеята за отворени рафтове и да ги замените с традиционни шкафове със стъклени врати. Но ако стаята е с площ от 4 квадратни метра, тогава рафтовете се превръщат в истинско спасение - те изглеждат по-добре, не заемат много място, добавят комфорт в стаята.

5. Мислете за персонализирана техника

Блендери, миксери, кафемашини... В малка кухня да имаш всичко това не е възможно. Следователно, трябва внимателно да обмислите какво точно ще има. Изберете модели с малък размер, които ще заемат минимум място. Например, можете да си купите двоен котлон, а не четворен. Що се отнася до микровълновата фурна, тя може да бъде вградена в шкаф или сложена на специално оборудван рафт.

6. Сложете допълнително съхранение

Шкафчетата далеч не са единственото място, където можете да съхранявате хранителни и кухненски прибори. Може да използвате още:

пространство над входната врата;

• място под перваза на прозореца;

• вътрешната страна на вратата на шкафа - там можете да закачите куки с различни кухненски аксесоари;

• зона под мивката - кошчето не е единственият предмет, който може да бъде поставен под мивката. Поставете там няколко кошници за домакински химикали и други средства за почистване, миене на съдове. 

Пълна промяна на кухнята с малко париНякои от тези промени могат да се направят на изключително ниска цена, като същевременно осигуряват максимални резултати
Сподели: