Правилно подреждане на мебелите в хола: 8 стъпки до целта

Правилно подреждане на мебелите в хола: 8 стъпки до целта

Стандартната всекидневна включва диван, шкаф за телевизор и маса. Понякога през нощта може да служи като спалня. През деня се използва като библиотека, семейна стая или кабинет. Функционалността на стаята е важна, затова е необходим компетентен подход.

9 тайни на малкия хол

Обзавеждането на малки пространства е сложно предизвикателство, а когато става въпрос за хола, тогава проблемът е още...

11/12/2015

Подбрахме за вас няколко съвета как да подредите мебелите специално за този тип всекидневна.

1. Подгответе план

Невероятен хол с доста тайни в него

Саймън Уудроф е специалист в направата на функционални всекидневни. Последното му изобретение е наречено Yo!Home.Вижт...

26/10/2015

Като начало е препоръчително да начертаете план на стаята от горната точка в мащаб приблизително 1:20. Трябва да демонстрира местоположението на прозорците и вратите + принципа на тяхното отваряне. Освен това трябва да начертаете маркировки за батерии, контакти, изходи за лампи, проекции на носещи стени и греди на тавана.

2. Интериорни сценарии

Всички мебели в една стая винаги са организирани около основния предмет. Така че, ако планирате да се съберете със семейството или приятелите си в хола, тогава в центъра трябва да инсталирате мека група. И ако холът стане място за спане, първо трябва да поставите разтегателен диван. Предвижда ли се обяд и вечеря в хола? След това групата за хранене се взема като основа.

3. Разпределение на пространството

След това трябва да подредите квадрати и правоъгълници според плана на мрежата. Важно е да се вземе предвид дълбочината на отваряне на чекмеджетата и шкафовете. Трябва да има място за преминаване между предметите. Така че разстоянието от мебелите с врати с панти трябва да бъде равно на ширината на вратата + 60 см.

4. Закони на пропорциите

В малките стаи е необходимо да се спазва правилото за пропорционалност. Ето защо е по-добре да изберете компактни мебели. По-добре е да поставите големи столове и огромни шкафове далеч от прозорци и врати.

Освен това е препоръчително да поставите обектите асиметрично - това създава необичаен модел. Но ако искате да добавите класическа нотка към интериора на малка стая, можете да използвате високи рафтове и конзолни шкафове. Меката мебел трябва да бъде разположена една срещу друга.

5. Добавяне на въздух

Всекидневната не трябва да се претоварва с прекалено функционални мебели. По-добре е да преместите гардероба по-близо до входа и да организирате съхранение вътре в него без допълнителни модулни конструкции.

Препоръчително е да оставите една стена празна или наполовина покрита с мебели. Колкото повече въздух има в хола, толкова по-удобно ще бъде да бъдете в него.

6. Алтернативно съхранение

Вместо високи шкафове можете да инсталирате рафтове в хола  - те идеално зонират стаята. По този начин общата част ще бъде отделена от работната зона. Ако диванът се разгъне, тогава рамкираните от него рафтове ще действат като нощни шкафчета.

Също така е препоръчително да ги поставите в хоризонтално положение по протежение на празна стена, с поставени книги вътре и декор в края.

7. Допълнителни функционални зони

Мястото за грижа за дрехите трябва да бъде разположено в близост до вградения гардероб, преграждайки съблекалнята и монтирайки дъска за гладене с огледало.

Диванът трябва да бъде поставен на разстояние от стената, а зад него да има стелажи, простиращи се в двете посоки.

Ако холът трябва да бъде оборудван за работа, тогава е препоръчително да закупите ъглово компютърно бюро . И в този случай, близо до прозореца, можете да организирате перваза на прозореца с помощта на плот. Кафе зоната е оформена по същия начин - плот-прозоречен перваз и високи табуретки а ла бар.

По-добре е да намерите столове с ажурни и тънки крака и пуфове - кухи отвътре, със седалки с капак за съхранение на аксесоари или дрехи.

8. Експериментирайте със стилове

В хола можете да бъдете без не само модулни мебели, но и без мека мебел. Вместо диван, изберете кушетка или няколко пуфа. Високо кресло в бароков стил ще допълни скандинавския декор , а плетена кошница за пране или куфар ще служи като масичка за кафе.

Стилове като винтидж и хай-тек могат да се смесват с индустриален стил. Включете въображението си и не се страхувайте да внесете лекота и креативност в атмосферата.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...