Каква е разликата между балкон и лоджия и могат ли да станат част от стая?

Каква е разликата между балкон и лоджия и могат ли да станат част от стая?
Източник: unsplash.com

Балконите и лоджия. Има ли разлика между двете? Тераса ли означава? Може ли а бъде допълнителна стая? Отговорите следват. Но първо – нека да видим разликите между тях

Идеи за остъкления балкон

В България остъкленият балкон е често срещано явление. Противно на всички очаквания обаче, той може да бъде една мал...

22/10/2015

Балконът е външна платформа, прикрепена към стената на сграда и поддържана от носещи конструкции. Балконите могат да бъдат отворени или остъклени, за да предотвратят вятър, дъжд и други метеорологични условия.

Лоджията е вид външна структура, която е част от стая и обикновено има характеристиките на вътрешно пространство. Тя е изцяло или частично остъклена и може да има врата или прозорец за достъп от вътрешността на помещението. Лоджиите често имат възможност за инсталиране на отопление, което ви позволява да използвате това пространство през цялата година. В същото време те могат да бъдат продължение на хола, спалнята или трапезарията.

Превърнете малкия балкон в оазис

Малките балкони с паравани и висящи саксии, градинска декорация и компактни мебели се превръщат в изключително приятн...

10/03/2016

Важно е да се отбележи, че лоджиите като цяло имат повече възможности за обзавеждане и декориране, тъй като се намират вътре в сградата и са защитени от външни атмосферни влияния.

Друга разлика между балконите и лоджиите е свързана с дизайна. Балконите обикновено са малки по размер и са прикрепени към стената на сградата с помощта на конзоли или рамки. Лоджиите, като правило, се създават по време на строителната фаза на сградата и се закрепват към нея с помощта на фундамент и носещи стени. Това прави лоджиите по-трайни и стабилни, особено ако има опвече остъкляване.

 

Един от най-важните етапи при прикрепването на балкон или лоджия към стая е изолацията на  стените и пода. Има няколко начина за прикрепване на балкон или лоджия към стая. Един от вариантите е да премахнете изцяло или смекчите вертикалните разделителни стени между стаята и балкона. Това ще обедини пространствата, създавайки усещане за по-голям обем. Така можете да инсталирате големи прозорци, за да се възползвате максимално от естествената светлина и гледките.

Ако премахването на стени е невъзможно или нежелателно, можете да използвате алтернативен вариант - отварящи се конструкции. С тяхна помощ можете да създадете преход между балкона и стаята, което ще ви позволи свободно да се движите от едно пространство в друго. Отварящите се конструкции също позволяват допълнително осветление и естествена вентилация.

Когато свързвате балкон или лоджия към стая, трябва да вземете предвид и електричеството и отоплението. Те трябва да бъдат интегрирани в цялостната система на помещението, за да осигурят комфортен и функционален интериор.

Когато прикрепяте лоджия или балкон към апартамент, има определени правила и ограничения, които трябва да се вземат предвид. Първото и най-важно правило е неизменността на дизайна на самата лоджия или балкон. Необходимо е да се извърши задълбочено проучване на техническото състояние на лоджията и нейния дизайн. Важно е да се уверите, че лоджията не е включена в конструкцията на сградата и не е носеща конструкция.

Също така не се препоръчва да променяте дизайна на самата сграда , към която е прикрепена лоджията или балкона. Това може да доведе до увреждане на топлоизолацията, а в най-лошия случай до срутване на конструкцията.

Един от най-иновативните методи за прикрепване на лоджия към хола е използването на стъклена стена вместо обикновена стена. Такава стена ви позволява да създадете усещане за едно пространство между лоджията и хола.

Добре е да се обърне внимание на съвременните технологии , които могат да улеснят свързването на лоджия към хола. Например, използването на изолационни материали от ново поколение, като минерална вата, ще подобри топлоизолацията и ще премахне проблемите с конденза. Или екологично чисти материали - дървесно-полимерни композити или естествени камъни - ще придадат на интериора стилен и модерен външен вид. В допълнение, такива материали имат отлични експлоатационни характеристики и ще бъдат устойчиви дълго време.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...