Предимства в употребата на тримери за трева, мотофрези и мотокултиватори

Предимства в употребата на тримери за трева, мотофрези и мотокултиватори

Тримерите за трева и мотофрезите са градински машини, необходими на всеки градинар. Те заменят ръчната работа, спестяват усилия и време. С мотофрезата лесно и бързо обработвате почвата, така че да я подготвите за посев, а с тримера косите порасналата трева, която иначе трябва да косите на ръка.

В тази статия ще разгледаме какви са предимствата на всяка машина. Да започнем с тримерите – те са едни от най-често използваните градински уреди. Те са леки, подходящи са за работа на труднодостъпни места, както и на неравни терени. Тримерите за трева биват 3 вида – електрически, акумулаторни и бензинови.

Електрическите са леки и лесни за поддръжка. Те са по-тихи, отколкото бензиновите, но с по-ниска мощност. Има различни модели, като мощността варира между 300 W и малко над 1000 W. Подходящи са за малки по размер площи и за по-лека работа. Предимството им е, че могат да работят продължително време без прекъсване. Един от недостатъците е по-късият кабел, който ограничава движението на оператора.

За разлика от тях акумулаторните осигуряват мобилност, която електрическите не могат. Те са подходящи за малки площи, удобни са за работа и транспорт. Най-голямото предимство е възможността за работа на отдалечени места. Тъй като се захранват с акумулаторни батерии, трябва да се зареждат периодично, а при липса на втора, допълнителна батерия, работният процес ще се прекъсне. Акумулаторните тримери работят с батерии с различно напрежение – от 12 V до 40 V. Поради тази причина те са подходящи за професионална употреба.

Бензиновите тримери пък осигуряват най-голяма мощност и това ги прави подходящи за косене на големи площи, както и по-груба растителност. Те са по-тежки от останалите, затова и изискват работа с две ръце, както и самар за равномерно разпределение на теглото на тримера.

Предимството на бензиновите тримери е, че са подходящи за професионална употреба заради високата си производителност. Двигателите биват два вида – двутактови и четиритактови. Машините с двутактов двигател са по-старият вариант, но имат по-ниска цена от четиритактовите. Те работят със смес от бензин и масло и изискват по-голяма поддръжка.

Тримерите с четиритактов двигател пък не се нуждаят от такава смес, каквато двутактовите. Те са много по-мощни, по-екологични и по-безшумни. Имат по-висока цена, но за сметка на това са с по-добра производителност. Мощността им варира между 1 и 3 к.с.

Друго голямо предимство на бензиновите тримери е свободата на движение и възможността за работа навсякъде. Единственото, което Ви е необходимо за работа с бензинов тример за трева, е гориво. Моторните коси работят с нож или корда, като с ножа могат да се подрязват храсти и фиданки. Кордата се използва за косене на по-тънка растителност, но дебелината на растителността не трябва да бъде по-малка от 2 мм.

От важно значение е видът на кордата. Съществуват модели с профил квадрат, звезда, кръг и т.н. От своя страна, ножът е подходящ за рязане на по-груба растителност. Ножовете разполагат с различен брой зъби – 2, 3 или 4. Бензиновите тримери работят и с дискове, които са предназначени за рязане на дебели храсти. Все повече модели бензинови тримери разполагат с антивибрационна система, както и функции, за да намалят умората по време на работа.

 Както стана ясно, освен тримерите, мотофрезите са друг вид незаменима градинска техника. Те се използват за оране на почвата, като я правят рохкава, но и по-хомогенна. С тези машини лесно ще замените ръчния труд, лопатите и мотиките. Мотофрезите успешно разбиват буците пръст и оставят почвата обогатена на кислород, без плевели. Най-голямото предимство на мотофрезите е автоматизиране на процеса на работа, спестяване на време и много усилия. Те са мощни, но и много удобни за управление.

Мотофрезата е близка до мотокултиватора, като често под мотокултиватор се разбира машина, която обработва по-големи площи, но и която може да прикачва повече приставки. Тя е оборудвана с фрези (мотички) и въртяща се ос. От броя на мотичките зависи работната ширина на мотофрезата, а регулирането на височината осигурява регулиране дълбочината на фрезоване.

В зависимост от захранването мотофрезите биват електрически, акумулаторни и бензинови. Електрическите са леки и подходящи за малки и средно големи площи. Те се пренасят лесно и могат да се използват във всеки двор. Трябва да имате предвид, че подобно на електрическите тримери, движението при електрическите мотофрези е ограничено заради нуждата от близко разположен контакт.

Акумулаторните мотофрези са много подобни на електрическите що се отнася до работа и работна ширина. Те обаче са неограничени и могат да работят на по-далечни места, тъй като се захранват от акумулаторни батерии. Друго голямо предимство на този вид мотофрези е екологичността, тъй като те не отделят вредни емисии. Все пак акумулаторните мотофрези имат и недостатъци и такъв е не особено високата мощност и по-малката им ширина на работа.

Бензиновите мотофрези от своя страна са подходящи за големи площи. Те са достатъчно мощни, така че да се използват професионално. Към тях може да се прикачи инвентар – плуг, браздир, гребло, картофовадач и т.н.

Освен по захранване мотофрезите се разделят според работната ширина. Най-малките имат ширина на работа 30-40 см, като са подходящи за работа около огради, лехи, овощни градини. Средно големите имат работна ширина 80-90 см и са подходящи за по-големи площи. Най-големите, търсени още като мотоблок, имат работна ширина над 90 см и се използват за огромни площи.

Мотофрезите се делят и според позицията на мотичките. Те биват мотофрези с предни и със задни мотички. В първия вариант мотичките се намират пред колелата на мотофрезата. Намират приложение в тесни лехи. Мотофрезите със задни мотички обаче са по-добър вариант за по-тежка работа и по-твърда почва. Оборудвани са с големи колела и зъбци зад машината.

 

 Откъде да закупя тези продукти?

Независимо дали си търсите тример за трева, мотофрези и мотокултиватори, onlinemashini.bg е точното място за Вас. Там ще намерите различни видове коси и мотофрези, които ще улеснят градинарската работа. Предлагат се машини на световно известни марки като: Bosch, Makita, Gardena, HECHT, Husqvarna, Einhell, Texas и много други.

Onlinemashini.bg предлага продукти на изгодни цени, като често се правят и отстъпки. Сайтът осигурява доставка до цялата страна, включително до най-малките населени места. Можете да изберете дали да получите в удобен за Вас офис на куриер или до личен адрес. Преди плащане имате опция преглед и тест.

Когато изберете продукт и решите да го закупите, не е нужно да правите регистрация в сайта. Onlinemashini.bg предлага и възможонст за плащане на вноски.

 

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...