Как да се грижим за сукулентите

Това са най-непретенциозните растения за дома

564

Мечтаете да украсите перваза със свежи цветя, но се страхувате да не им навредите с неправилна грижа? Тогава сложете сукуленти. Те са много непретенциозни и в същото време красиви растения

Да декорираме дома със…сукуленти Тези растения ще издържат на всякакви условия  

Всъщност, сукулентите не изискват често поливане и специални температурни условия. И все пак се нуждаят от минимално внимание.

 

Малки растения, които може да сложите на прозорецаВнесете свежест в дома

Сукуленти - група растения, родом от сухите райони на Южна Америка, Мадагаскар и Африка, са известни с екстремни температури. Всички те са обединени от една характеристика, която е добре позната - способността им да съхраняват вода доста дълго време и да я изразходват икономично по време на суша. Затова и стоически преживяват както неправилна грижа, така и няколко пропуснати поливания.

 

Друг бонус за сукулентите е разнообразието: над 800 вида! Размери, форми, цветове няма как да не намерите нещо по ваш вкус или за вашия интериор.

Сукулентите всъщност са пустинни растения, така че има две основни неща, които трябва да знаете за тях: те харесват сухия въздух и високите температури.

Отглеждайки сукуленти у дома, достатъчно е да проветрявате помещенията, да не ги държите на влажно място, опитайте се да осигурите максимална разлика в дневно-нощната температура и не забравяйте, че със сигурност не обичат студа.

 

Палещото слънце е неразделен атрибут на всяка пустиня, затова сукулентите обичат светлината. Най-добре е да ги поставите на южните, югоизточните или югозападните первази на прозореца . Ако прозорците са обърнати към северната страна, най-вероятно ще ви трябва допълнително осветление.

Има обаче важен момент, на който определено трябва да обърнете внимание: всички сукуленти обичат изобилие от светлина, но не всеки има същото отношение към пряката слънчева светлина. Ето защо е препоръчително да проучите подробно отношението на конкретния вид.

Въпреки че поливането вероятно е най-лесната част от грижата за сукулентите, то също трябва да е правилно. На първо място, ще бъде различно в зависимост от времето на годината, температурата и влажността.

Ето няколко правила, които трябва да спазвате при поливане на сукуленти:

  • от пролетта до есента, през периода на растеж, поливането се извършва веднъж на 1-2 седмици - тъй като почвата изсъхва;
  • през зимата, по време на покой, поливането трябва да се извършва по-рядко, веднъж месечно при температура 10-14 ° C или на всеки 2-3 месеца при температура 6-9 ° C;
  • в никакъв случай не трябва да се допуска изсушаване на корените;
  • при много горещо време сукулентите трябва да се поливат по-често, но сухата почва трябва да остане поне 3 дни.

В естественото си местообитание сукулентите най-често растат в пясък или в смес от пясък и чакъл. Почвата, подходяща за тях, трябва първо да бъде рохкава и добре да пропуска въздух, и второ, да бъде равномерно навлажнена и да не задържа вода.

 

Сукулентите обикновено се пресаждат в нова почва през пролетта. За младите растения се препоръчва веднъж на година, а за възрастни - веднъж на 2-3 години. Не можете да пресаждате сукуленти по време на появата на пъпки и цъфтежа директно.

Както всяко растение, сукулентите се нуждаят не само от поливане и пресаждане, но и от периодично подхранване. Можете лесно да намерите готови торове във всеки магазин за цветя.

Спазвайте следните правила:

-        по-добре е да не торите сукуленти през зимата, когато са в покой;

-        торенето се прави през пролетта, не повече от веднъж месечно;

-        концентрацията на торове трябва да бъде по-малка, отколкото при други стайни растения;

-        в торовете съдържанието на азот трябва да се намали, за да не предизвика гниене на корените.

 

 

 

10 вътрешни растения, подходящи и за най-тъмния ъгълВнесете очарование в дома 
Сподели: