7 растения, с които можете да създадете жива беседка

Произведение на изкуството в двора

2345

Живите беседки отново са на мода. Преди те са украсявали само благородни имения, но днес са възможни във всяка градина. За това дори не е необходимо да се засаждат нови растения - беседка може да бъде създадена от дърветата, намиращи се в градината. Ако в нея няма подходящи сортове, вземете разсад. Бъдете готови обаче за това, че процесът на създаване на беседка ще отнеме 2-3 до 10 години. Да, за дълго време, но резултатът ще надмине всички очаквания.  

5 евтини собственоръчно направени идеи за градинатаПозабавлявайте се със следващите пет идеи, които можете да осъществите със собствените си ръце

Ето кои дървета могат да се използват за създаване на жива беседка в градината.

1. Върба

20 беседки с оригинален дизайнПерфектното решение за задния двор

На първо място, засадете върбови резници, като ги забиете в почвата на 30 см. За да бъде беседката кръгла, очертайте желания диаметър и поставете 8 дървета по цялата обиколка. След 2-3 години ще се оформи пълноценна беседка. В процеса на растеж премахнете ненужните клони, особено долните, така че върбата да се спуска красиво към земята. Когато навесът достигне желаното ниво, внимателно го огънете към центъра и завържете клоните.

2. Градинска офика

Можете да организирате сенчеста беседка или от свободно растящи дървета, или преплетени помежду си. Основното нещо е да свържете върховете им, за да образуват свод. Кръглолистната планинска пепел (ария) изглежда добре, а също така се съчетава добре с бреза. Дърветата могат да бъдат засадени в паралелни редове или в кръг. Изчакайте няколко години разсадът да порасне. За да ускорите процеса, редовно изрязвайте страничните подънки. Също така следете короната, режете я и я оформяйте редовно. Изчакайте дърветата да растат и след това ги свържете.

3. Бряст

Грубият бряст от сорта Pendula ще направи прекрасна беседка. „Плачещото“ дърво се отличава със своите течащи клони, които образуват непробиваеми „стени“. Летните брястове са били популярни още през 18-ти век, тъй като разперените клони и плоската корона са чудесна защита от слънчевите лъчи при горещо време.

4. Пълзящи растения

В допълнение към дърветата можете да направите беседка с пълзящи растения. Например, като се използват анемони, хмел или лимонена трева. Големите лозя създават уютно, сенчесто пространство. просто сложете метална рамка и засадете растения по нейния периметър. С течение на времето лозите ще растат и напълно ще скрият основата зад издълбаните си листа. Цъфтящите растения като клематис също изглеждат красиви. Основното е, че цветята са от една и съща гама, тъй като прекомерната пъстрота не винаги е подходяща.

5. Девическо грозде

Непретенциозната и издръжлива култура с дълги лозя е популярна сред летните жители, защото расте бързо и е лесна за грижи. Подгответе метална основа и засадете гроздето. Достатъчно е резитбата да се реже веднъж годишно. За зимата растението не трябва да се покрива, тъй като толерира устойчиво замръзване. В рамките на 2-3 години лозите ще обградят беседката с плътен килим, създавайки плодородна сянка.

7. Беседка от ампелни саксии

За ампелните растения засаждането на открито не е важно, така че те растат добре в саксии. Саксии с цветя могат да се поставят върху рамката на беседката, засенчвайки пространството с тях. Мястото ще изглежда добре с петунии, бегонии, настурции, фуксии, алисуми, пеларгонии. Можете да създавате както едноцветни, така и многоцветни композиции, както и да комбинирате ампели.

 

Дизайнерски беседки за вашия двор Осигурете защита от слънчевите лъчи  
Сподели: