Често срещани грешки в градината

Съвети за проектиране  

1549

1. Проектирате градината след построяване на къщата

Много собственици на къщи често сериозно мислят за градината, когато къщата вече е построена и комуникациите са свързани с нея. Но за ландшафтен дизайнер идеалната ситуация е да работи "от нулата" паралелно с дизайна на къщата. Само тогава пейзажът и архитектурата ще станат част от едно цяло.

2. Планиране на грешни изчисления

Често срещана грешка е липсата на баланс между отворени и затворени зони. Важно е правилно да поставите акценти в градината, да зададете логиката на визуалните връзки и правилно да изградите архитектоника на градинското пространство.

 

3. Еклектичен подход

Когато започвате да проектирате градина, трябва да изберете определен стил и да се придържате към него до края. Понякога можете да играете с контрасти, като използвате елементи от различни стилове. Това се отнася главно за малки форми като градински мебели или скулптури. Но такива комбинации са по-скоро изключение от правилото. Много е важно градината и къщата да са в хармония помежду си - няма нужда да се изгражда Версайски парк около модернистична вила.

4. Използване на нискокачествен посадъчен материал

Една красива идея трябва да бъде облечена в подходящата форма - например алея ще изглежда ефектно само ако е засадена от хубави растения. Не се скъпете за материалът – това може да ви струва скъпо.

5. "Лятна градина"

През зимата и есента градината може да изглежда не по-зле, отколкото през лятото, но за това трябва да проектирате такава, като вземете предвид сезоните. Можем да се наслаждавате на зашеметяващата панорама на пейзажа, дори със сняг или слана.

6. "Тъмни алеи"

Градинското осветление често незаслужено остава на заден план - но напразно! С професионално планирано осветление можете да постигнете най-невероятните визуални ефекти.

7. Липса на идея

Хаотичното копиране на техники от съседи или от списания е път към никъде. Всяка градина трябва да е различна.

8. Липса на предварително планиране

Посадъчният материал трябва да бъде избран, като се вземе предвид растежа му в бъдеще - необходимо е ясно да си представим максималните размери и форма на короната на всяко растение от десет до двадесет години. Например, когато засаждате липа, трябва да знаете, че след 15 години диаметърът на нейната корона ще достигне осем метра. Съответно, дори на етапа на планиране на градината, човек трябва ясно да разбере каква сянка ще падне от нея и какви ще попаднат в нея.

 

9. Нарушаване на режима на слънцезащита

Много е важно да се определи коя част от градината е по-добре осветена, коя е по-лоша и в зависимост от това засадете сенколюбиви и светлолюбиви растения.

 

10. Без напояване

Автоматичните напоителни системи са удобни - с тях можете спокойно да оставите градината за седмица или месец. Често системата е оборудвана със сензор за дъжд - ако е имало такъв, напояването няма да се включи в този ден.

Сподели: