5 причини листата на стайните растения да пожълтяват

Поливането и торенето имат значение в пожълтяването на листата на растението ...

345

Пожълтяването на листата на стайните растения може да бъде причинено от редица условия. Понякога проблемът е очевиден и може да реагирате и да го оправите веднага. Но има и варианти, в които това е загадка.

Шест растения в спалнята за по-добър сънПравилно подбраните растения за спалнята могат да ни осигурят по-добър сън и почивка през нощта

От The Spruce ни показват няколко фактора, които може да са причина за пожълтяването на лисатата на стайните растения.

Прекалена влажност

9 детски стаи, в които детето ви ще иска да растеПерфектният микс между стилно обзавеждане и място за игра  

Преполиването е най – честият виновник за пожълтяване на листата на растението. При саксийните растения е изключително важно да поливате само толкова, от колкото то има нужда.

Затова е важно да поливате само когато има нужда и да се съобразите с влажността в стаята, температурата, климата, имат ели климатик….Когато почвата не се отцеди добре, предозирането на вода напуска почвата, преовлажнена и кореновата система може буквално да се удави. Без кислород корените започват да умират.

Нормално стареене

Когато растенията остаряват, долните листа ще пожълтяват и ще отпаднат. Това е просто нормална част от техния растеж. Особено това важи за дифенбахията и драцената. В този случай не се притеснявайте. Просто помислете за подрязване на основното стъбло за насърчаване на нов растеж.

Студ

Ниските температури не се отразяват на някои видове като тропическите растения. Последствията са пожълтяване и падане на листата. Това е различно от кратките периоди на излагане на интензивен студ, което ще доведе до директно покафеняване на зеленината или бледи, прозрачни петна по листата.

Липса на светлина

При растенията, които получават твърде малко светлина, често се наблюдава пожълтяване по долните листа, преди да паднат. Това може да разберете, дали е така, ако растението жълтее отстрани, което е далеч от източника на светлина. Листата близо до прозореца, например, получават цялата светлина и блокират противоположната страна.

Ако случаят е такъв, преместете растението на по-слънчево място и вижте какво става с него. Ако светлината на прозореца трудно прониква в дома ви, особено през зимата, може да се наложи да сложите изкуствена светлина.

Дефицит на хранителни вещества

Листата на растението също могат да пожълтяват, ако растението не получава всички необходими хранителни вещества. Това може да бъде причинено от твърде много калций във водата, ако използвате твърда вода или недостиг на азот.

Ако това е проблемът, горните листа на растението може да са първите, които ще променят цвета си. В други случаи може да забележите необичайни петна.

5 растения, които ще изгонят негативната енергия от дома виВнесете позитивни вибрации с помощта на цветята  
Сподели: