Как да въведем ред в детската стая

Няма невъзможни неща

1414

Дори да не сте чели книгата „Магията на подреждането“, може би сте чували за нейната авторка – Мари Кондо. Тя е създател на преобразяващия живота метод „КонМари“ за подреждане и организация на вещите Тази книга се основава на метода „веднъж подредено, никога повече разхвърляно“.

Но как можете да използвате метода в стаята на детето си, когато всичко в нея му харесва  и му носи неописуема радост. Как да изхвърлим някоя от неговите многобройни играчки. Тук е моментът да споменем, че идеята на метода Кондо е първо да изхвърлите всичко ненужно. После да подредите бързо и без изключения, а ако дадена вещ не ви радва, я изхвърлете. Тя съветва и да не влагаме сантиментална стойност във вещите, а да ги ценим.

Но нека се върнем на детската стая. Както знаем, за всяко дете всяка играчка е ценна и дори да е счупена, детето трудно се разделя с нея. Но Кондо има отговор и за това. Вижте нейните съвети.

1. Добре е да започнете рано

Кондо предлага за децата на тригодишна възраст може да се използват модифицирана версия на метода. "Това, което един родител със сигурност може да направи с децата, е да ги научи, че всяка вещ си има място в стаята и след като я вземат, трябва да я върнат. Ако те научат това, подредбата след игра ще идва по естествен начин.

2. Заемете се първо с дрехите

Когато започвате да използвате метода KonMari в стаята, обърнете внимание първо на гардероба и чекмеджетата. Съберете всички дрехи на детето си и ги поставете на определено място, като в центъра на спалнята. Преминете през всяка дреха и вижте дали тя "излъчва радост" и дали все още е полезна за него. След това подарете или продайте тези, които не ви трябват.

3. Създайте план за съхранение на играчките

Кондо казва, че няма "правилен" брой играчки, които да се изхвърлят или да се пазят, тъй като всяко дете е различно. Тя предлага да определите с детето си мястото, на което ще държи играчките, независимо дали е в неговата стая, в дневната или в семейната стая. Кажете му,  че той или тя ще отговаря за това пространство и изисквайте да държи там играчките, които не ползва. Може да използвате принципите на метода KonMari, за да решите кои играчки заслужават да бъдат запазени и кои не - кои все още го радват и кои от тях е израснал.

 

4. Не се чувствайте виновни да изхвърляте произведения на изкуството

За всеки родител е трудна задача да реши какво да прави с многото картини и произведения, които детето ви носи от училище. Кондо казва, че е добре да хвърлите нещата, които не са любими на вас или вашите деца. Най-добрият начин да ги пазите е да ги навиете на руло и да ги подредите, но най-добрият начин да оцените детското творчество е да го покажете във вашия дом. 

Сподели: