Как да подредим стая за две деца: практически съвети

Организирайте място за всеки

3905

Ако в семейството има две деца, но разполагате само с една стая за тях, означава, че трябва да проявите малко творчество и съобразителност в оформлението й. Детската стая трябва да бъде не само красива, но и практична, многофункционална и безопасна. Много важно условие за децата е наличието на успокояващи цветове, комфорт и усещане за уют, защото това се отразява пряко на техните емоции. Ето защо, планирайки интериора на стаята е добре да го правим с децата (ако възрастта им е подходяща), да се вслушаме в техните желания и мечти.

Стените на детската стая Няколко идеи за следващия ремонт

Какво да правим обаче ако двете деца имат разнопосочни интереси? Опитайте да ги интегрирате в отделни зони или създайте една неутрална стая, а различията им покажете чрез отделни аксесоари – било за цветове или за някакво хоби.

Ето няколко насоки за обзавеждането, които ни дават от Novate.ru за детската стая за две деца.

Детска стая за четири децаЛипсата на място вече не е извинение

Удобството е основният критерий за подреждане на детската стая, защото там децата ще прекарват почти цялото си време. Изберете най-голямата стая в дома, далеч от хола и кухнята. Малките не трябва да бъдат смущавани от шум, ако имате гости или от миризмите от кухнята. Освен това, стаята трябва да бъде добре проветрива.

Добър вариант за детска стая е с голям брой ниши. Това ще помогнат за зониране на пространството, така че всяко дете да има своя територия. Постарайте се стаята да има достатъчно естествена светлина. 

Дизайн

Има много възможности за дизайн и тема в детската стая - от светлия и уютен скандинавски стил до морската тема. Потърсете и мнението на децата. Ако техните интереси съвпадат - отлично, ще бъде възможно да се проектира интериора в един стил. Ако не, не се притеснявайте, в една стая можете може да комбинирате няколко теми и цветове, така че ще изглежда още по-оригинално.

Когато подреждате детска стая, най-напред планирайте 3 зони: обучение, игра и релаксация. Разделете пространството така, че децата да се чувстват удобно тук.

Опции за зониране

Ако две деца живеят в една стая, всяко се нуждае от лично пространство. Ето защо въпросът за подходящо разпределение на площта е много важен. Има няколко варианта, за да разделите стаята:

Мебели – те са отлично решение за зониране на стаята. Функцията“разделител на пространството” може да бъде от шкафове, стелажи, маси, рафтове и нощни шкафчета.

Плъзгащите се конструкции могат да бъдат направени от различни материали: стъкло, дърво, пластмаса. Те работят по принципа на гардероба. Подобен дизайн ще служи и като украса на стаята.

Стена с фото тапет е също добър вариант за разделяне на стаята, ако имате син и дъщеря. Тематичен сюжет с принцеса, Снежанка или Малката русалка ще помогне да се подчертае територията на момичето, а изображение с коли, роботи, супергерои - пространство за момчето.

Цветовата схема - част от помещението за момче може да бъде подредена в зелени и сини цветове, а друга в лилаво, жълто, оранжево нюанси. За да изглежда стаята като едно цяло, е необходимо да се съчетаят двете части на спалнята с трети цвят.

Стени

Когато планирате стените в детската стая, потърсете бои, които да са екологично чисти и да не изпускат вредни химикали. Добре е латексът да бъде миещ се, за да може са поддържате чистота, а и да махате надраскано с молив или флумастер.

Вариант е да изберете тапети. Те са бюджетен вариант и може лесно да се сменят.

Подово покритие

Подовата настилка трябва да отговаря на няколко критерия: да бъде красива, приятна на допир, екологично чиста, практична, удобна, да не се пързаля. Най-популярните опции са:

Различни видове дърво – предимствата им са безопасност, екологичност, отлично ниво на топлопроводимост. Недостатъци са високата цена, ниска влагоустойчивост, податливост на механични повреди.

Коркът има хипоалергенно покритие, лесен е за почистване, екологично чист е. Недостатъкът му е, че не е устойчив на удар.

Ламинатът е с високо качество, издръжливост, издръжливост и устойчивост на влага. Недостатък са студенината, която задържа и фактът, че привлича прах.

Мармолеумът е еко настилка, произведена от естествени материали. Тя е нетоксична, екологична. Единственият му недостатък е високата цена.

 

Дизайнерски идеи за детската стаяИзползвайте за разделение на зоните в стаята успокояваща цветна гама
Сподели: