Как да се справим с влагата в банята

Първо установете причините за мухъла

614

Независимо дали предпочитате гореща вана с ароматни масла или освежаващ душ, във всеки случай банята е идеално място за развитие на мухъл. Повишеното ниво на влажност, липсата на вентилационна система и минималното количество (или пълно отсъствие) на слънчевата светлина създават идеалните условия за образуването и разпространението на плесен.

7 начина да се отървете от влагата в апартаментаВземете мерки навреме

Мухълът, както знаем, действа неблагоприятно на дихателните пътища. А също така разваля естетическия вид на банята. За щастие има начини за премахване му. Ето няколко решения, за да предотвратите появата на плесен в бъдеще.

Причини за мухъла

Как да защитим банята от мухълЗа да се радваме на чисто и свежо помещение

За да разрешите успешно проблема, първо трябва да определите причината за появата му.  Плесента в банята може да се появи по различни причини, но основната е повишената температура и влажност, което предполага по - добра вентилация. Като причина могат да се посочат още използването на некачествени материали, порести повърхности, както и ако сушим пране в банята.

Как да предотвратим проблема ?

Първата стъпка е да се опитаме да поддържаме чиста и суха баня. Това на първо място може да стане с избора на строителни и довършителни материали, които са специално проектирани за използване в мокри помещения. Използването на гипсова мазилка, водоустойчиво лепило, хидроизолационни материали и влагоустойчива фугираща смес за фуги с плочки, предназначени за помещения с висока концентрация на влага във въздуха, гарантират редуциране на влагата.

Начини за намаляване на влажността

Преди да предприемете каквито и да е действия, е необходимо да определите дали банята се нуждае от допълнителна вентилация. Нямате нужда от специални уреди. Просто запалете клечка кибрит. Ако пламъка не се движи или леко се люлее, има нужда от подобряване на въздушния обмен в помещението. В случай, че пламъкът се отклонява с 45 или повече градуса, помещението се проветрява на правилното ниво.

За да оптимизирате температурата на въздуха в банята, може да използвате специален вентилатор, който да монтирате в изпускателния отвор. Съществува и възможност за инсталиране на сензор, който да контролира влажността в помещението. След като се превиши допустимото ниво, вентилаторът ще се включи автоматично. Това значително ще опрости работата на устройството.

Когато монтирате вратата, оставете около 2 см отворено пространство между вратата и пода. Това ще подобри вентилационния процес и ще осигури допълнитело проветрение. Такава, на пръв поглед, дреболия ще предотврати замъгляването на огледалата, а също така ще помогне да поддържате мебелите в добро състояние.

Старите тръби са склонни да протичат, което води до влага и подходящи условия за образуване на мухъл. Освен това има опасност тръбата просто да се спука и да доведе до наводнение в къщата. Ето затова е необходимо те да бъдат подменяни навреме.

Банята се нуждае от редовна вентилация. Не затваряйте плътно вратата след използване на помещението.

Ако е възможно да инсталирате малък прозорец, направете го.

6 начина да предотвратите образуването на мухъл Чист и безопасен дом с няколко лесни трика  
Сподели: