15 широко разпространени грешки, които допускаме при пране на дрехи

И които могат да струват здравината на тъканите

28436

Първото нещо, което трябва да направите, за да поддържате дрехите си безупречни и красиви, е да се научите как да ги перете правилно. Но в процеса на пране правим множество грешки, за голяма част от които дори не подозирате. Ето няколко такива.

Полезни джаджи за пранетоВ помощ за мокротото помещение  

Неправилно сортиране. Освен да помислите за цвета, трябва да обърнете внимание и на вида плат. Например, дрехите от полар трябва да се перат отделно. И не трябва да смесвате кърпи с дрехи от синтетични влакна.

Тази грешка при пране може да се окаже пагубна за дрехите виПроверете циповете преди да пуснете пералнята

Махане на петна по грешен начин. Не се учудвайте на нова дупка по дрехата, ако сте свикнали да търкате енергично петната. Те трябва да се изперат внимателно. Най-добрият начин да предотвратите дупките е да поставите малко бяло платно върху петното и да го оставите да се напои.

 Използване на твърде много прах за пране. Ако той не се изпере ще се появят петна, а това не е резултатът, който искате да постигнете, нали?

 Не обръщайте внимание на циповете. Те трябва да се закопчаят, преди да перете дрехата, тъй като зъбите могат лесно да развалят други дрехи.

Закопчаване на дрехи. Винаги трябва да разкопчавате ризите. В противен случай копчетата могат да се откъснат.

Използване на твърде много белина. Това прави тъканите по – податлив на късане, затова следвайте инструкциите.

Пране на бански костюми в пералня. Дрехи от еластан никога не трябва да се перат в пералня, а на ръка в хладна вода.

Използване само на един цикъл за възглавници и одеяла. Ако перете възглавници и одеяла от пера в пералня, изпълнете два цикъла подред: перата могат да задържат пяната, а сапунът да остане във възглавниците.

Използване на омекотители за кърпи. Това ще намали способността им да абсорбират вода.

Пране на твърде много дрехи наведнъж. Не трябва да претоварвате пералната машина, тъй като това може да доведе до повреда.

Не се почиства и не се оставя да изсъхне. След всяко пране, оставяйте вратата на пералнята отворена, за да изсъхне. Забърсвайте гумените уплътнения и пускайте цикъл на почистване с гореща вода и оцет. Това ще ви помогне да предотвратите повреда на пералната машина.

11 съвета за прането, с които ще направите дрехите си блестящи и свежи И ще улеснят работата 
Сподели: