11 съвета за прането, с които ще направите дрехите си блестящи и свежи

11 съвета за прането, с които ще направите дрехите си блестящи и свежи

Прането е може би една от най-досадните домашни задачи, но няма как са избягаме от него. И въпреки, че машината върши по – голямата част от работата, има и задачи като сгъване, простиране, гладене

…Вижте няколко трика, които могат значително да намалят времето, което прекарвате за тези дейности, както и няколко хитри, които ще улеснят почистването на петната и поддържането на уредите.

1. Използвайте вода за уста, за да почистите пералнята.

Пералните машини трябва редовно да се дезинфекцират, за да функционират качествено. Има специални перилни препарати, които можете да купите за това, но можете да използвате и обикновена вода за уста - просто добавете половин чаша в чекмеджето, където обикновено слагате омекотителя и пуснете пълен цикъл.

2. Използвайте торбички за пране когато пускате чорапи.

Така няма да се налага да търсите чифтовете чорапи из цялото пране.

3. Няколко таблетки аспирин в пералната машина ще избелят дрехите.

Някои хора избягват носенето на бели дрехи, поради появата на жълтите потни петна. Ако това се случи, сложете няколко таблетки аспирин в пералната машина.

4. Не сушете дрехите си твърде много.

Така ще ви бъде по – трудно да ги изгладите. Дори и силната пара няма да помогне, ако сте прекалили с излагането на слънце.

5. Използвайте бебешки шампоан за възстановяване на дрехите, които са се свили.

Това може да звучи необичайно, но бебешкият шампоан или балсам може да върне вашите свити дрехи до техния оригинален размер. Просто добавете малко в кофа с топла вода и оставете дрехата да се накисне за 10-15 минути. След това я изсушете с кърпа и я поставете хоризонтално, за да я изсъхне напълно.

6. Не използвайте омекотител при пране на нещо бяло.

Опитните домакини не препоръчват добавянето на омекотител, когато перете нещо бяло, защото не позволява на дрехите да станат възможно най-бели.

7. Не сортирайте дрехите си по цвят.

Не сортирайте дрехите по техния цвят, а по плътността на тъканта. Тежките тъкани поглъщат повече вода от по-леките. Ето защо препаратът се изпира в различна степен, а смесеното пране може да повреди дрехите, изработени от тънки влакна. Но трябва да помните 2 изключения:

Белите дрехи винаги се перат отделно.

Температурата не трябва да е по-висока от 40 градуса или цветните дрехи ще загубят наситеността на цветовете.

8. Поставете топки в пералнята.

За да забравите за статичното електричество в дрехите си, сложете няколко топки в пералнята. Те ще го поемат.

9. Използвайте крем за бръснене, за да премахнете петна от грима.

Понякога е невъзможно да се отървете от петната грим. Опитайте да сложите малко крем за бръснене върху петното и просто изперете дрехите, както обикновено.

10. Изперете шапките в съдомиялната машина.

За да сте сигурни, че шапката ви няма да загуби формата си, не я перете в пералната машина. Решението е просто – сложете в съдомиялната. Поставете я на горния рафт и пуснете на пълен цикъл.

11. Използвайте студена вода за пране на мръсни чорапи.

Не можете да изперете чорапите в гореща вода, защото по-голямата част от мръсотията (като пот) е базирана на протеина. Ако перете на много висока температура такава мръсотия, тя винаги ще остане във вашите чорапи. Ето защо, най-добре е да ги пуснете в студена вода.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...