Това са важните детайли, които забравяме при ремонта

Но те са гаранция за сигурността и спокойствието ни  

11431

Когато обзавеждаме дома си, обикновено се съсредоточаваме върху обзавеждането и дизайна, и рядко обръщаме внимание на електрически ключове, контакти и конзоли. А те са изключително важни не само за цялостната визия на дома, но и за безопасността ни.

Има различни видове ключове, контакти и конзоли - като форми, цветове и като приложение, а в търговската мрежа се предлагат основно италиански и немски стандарт, разказват експертите от Schneider Electric. Познатите и разпространени у нас квадратно оформени механизми са, така нареченият немски стандарт. Те влизат и в най-разпространените на пазара конзолни кутии, които се поставят в стената.

Италианският стандарт има по-широка и елегантна рамка, която обаче позволява поместването на малки механизми един до друг и дава възможност да се съберат на по-малко място по-голям брой механизми. Ако избере италиански стандарт, трябва да предвидите и правилните конзолни кутии за него.

Планирайки ремонта у дома, помислете за ключовете и контактите на по-ранен етап. Експертите от Schneider Electric съветват винаги да залагате повече контакти, за да не се налага на по – късно да омотаете цялото си жилище в разклонители. Хубаво е да имате предвид и допълнителните функции – ТВ и информационни розетки, USB механизъм за зареждане на всякакви устройства, димери за плавно намаляване и увеличаване на нивото на осветеност.

Когато търсите ключове и контакти, е важно да предвидите функциите, които ще са необходими в едно помещение – например ключ за осветлението до леглото в спалнята, а не само до вратата, както и в двата края на коридора. От друга страна, когато имате идея за интериора, е добре да помислите и за детайли като рамките на ключовете и контактите. Те биха могли изцяло да се сливат със стените, да са в тон с палитрата на жилището или да бъдат дързък акцент във визията на дома.

Отделните серии на Schneider Electric предлагат различни материали – от устойчиви на UV лъчи и замърсявания съвременни полимери, до стъкло, кожа и камък. В различните ценови диапазони има разнообразие от цветове и фладери, а в серията Odace се предлагат и кръгли механизми. Вместо обичайните квадратни бутони за ключа за лампата, например, можете да заложите на една идея по-различен изглед чрез кръга.

Когато създаваме дом, искаме той да е сигурен и защитен. Ето защо е важно всички електрически устройства да са от реномиран производител с гаранция за качество – както ключовете и контактите, така и предпазителите в таблото, или бушоните. Със сигурност няма човек, който да иска да сложи ненадежден бушон, затова компромис с качеството тук е недопустим. Дефектнотоковата защита е също основен компонент за защита. Тя се монтира в електрическото табло и цели да намали риска от поражения от електрически ток върху хората и домашните любимци, което става чрез много бързо изключване на веригата. Защитата от пренапрежение пък предпазва уредите у дома от некачествена доставка на ток и пикови напрежения, които могат да ги повредят.

При системите за Умен дом можете да имате огромно разнообразие от функции и във връзка със сигурността да предвидите дори сензори за влага, CO2 и температура и да следите в реално време промените в параметрите на микроклимата. Системата би могла да ви уведоми за наводнение или друго събитие, възникнало в дома. Образът на IP камерите може да е видим на личния ви смартфон, така че винаги да имате връзка с жилището си. Самата система може да симулира присъствие и така да защитава дома от нападения при по-дълги пътувания на обитателите. Решението за Умен дом на Schneider  Electric предлага още много функции за комфорт и ефективност, както и отдалечено управление.

И така, за да бъде домът ви сигурен, комфортен, енергоефективен и адаптивен според нуждите на обитателите си, заложете на надежден производител на оборудването и изберете подходящите механизми – термостати, димери, детектори за движение и присъствие и т.н. и ги настройте  според нуждите си. Това ще ви даде повече комфорт и оптимизирани сметки за електричество.

Сподели: