Как да спестим пари чрез смарт отопление

Hoval TopTronic®  знае прогнозата за времето преди вас

3728

Представете си, че може да прогнозирате времето с перфектна точност и така да определяте най – комфортната температура за вашия дом. Да, прогнозата може да ни е в помощ, но понякога то се променя буквално за минути. Всъщност вече няма нужда да мислите дали ще бъде топло или студено, дали ще завали сняг или ще има студен вятър и температурите ще паднат рязко. Новата контролна система TopTronic® E от Hoval вече знае, благодарение на своя интернет интерфейс. Например, тя може да промени мощността на котела в съответствие с прогнозата, предоставена от MeteoNews. Когато сутринта е студена - получавате топлина, а когато започне да се затопля около обяд - контролната система намалява подаването на топлина автоматично спрямо прогнозата за времето.

Ако кондензният котел е комбиниран със соларна система, новата контролна система дава приоритет на соларната система въз основа на прогнозираното ниво за слънчево излъчване, като по този начин намалява консумацията на газ или нафта. Hoval TopTronic® E взима под внимание дори преминаващата слънчева топлина през прозорците, за да достигне оптималния вътрешен климат.

Тя автоматично мисли за момента и дори занапред, свързва всички компоненти, докато преценява какви предстоят да бъдат атмосферните външни условия. От своя страна потребителите могат да променят настройките на топлинния източник през контролера плавно, точно както биха променили звука на радиото, в зависимост от това дали търсят пестене на енергия или повече комфорт.

 

Лесна за управление

Освен, че контролната система TopTronic® E от Hoval e интегрирана в топлинния източник, има и друг контролен панел с идентичен сензорен екран, който може да се монтира в жилищното пространство. Работата с контролера е изключително лесна и може да бъде настроена на няколко езика, както и да има различни стартови екрани. Съвсем пълна картина може да получим, ако имаме и инсталиран топломер. В този случай, контролният панел показва данни за консумацията на гориво под формата на фигури и графики, както и генерираната слънчева топлина (ако е инсталирана соларна система).

Потребителите могат да изберат опростен дисплей или конфигурация на контролния панел, която наподобява електронното табло на кола. На който и вариант да се спрете, ще имате контрол върху цялата отоплителна система само с върха на пръстите си.

Отоплете точно където и когато поискате

Ако през деня у дома няма никой, не  е нужно да отоплявате. Но когато всички се приберете вечер, е хубаво да е топло и да има топла вода. В съботите и неделите пък, когато не сте у дома, също няма смисъл да държите топло. Сега може да задавате различни сценарии според вашата дневна или седмична програма и са променяте в движение, ако се наложи.

Програмата може да бъде контролирана дори чрез приложение за смартфон. Приложението е достъпно за iOS и Android (Windows  версията ще бъде стартирана скоро) и  разчита на същата логика, както и контролния панел във Вашия дом.

Ако имате вила, може да използвате приложението, за да определите атмосферните условия на местоположението й и можете да увеличите отоплението от разстояния, така че стаите да бъдат приятно затоплени, когато пристигнете. Така се комбинират енергоспестяващи функции с комфорт и удобство.

Искате да добавите допълнителен източник на енергия? Няма проблем: Всичко може да бъде свързано в мрежа. Ако искате да реновирате или разширите дома си, просто трябва да допълните вече съществуващата отоплителна система с възобновяеми енергийни източници. Hoval TopTronic® E може да бъде адаптиран към съществуващ топлинен източник , така че  да могат да комуникират помежду си. Новата контролна система прецизно координира компонентите, създавайки цялостна свързана система. Това води до спестяване на енергията до 15% и намалява екологичното въздействие, в съчетание с интелигентните функции за прогнозиране на времето и дневните отоплително режими.

Вече сте свързани в интелигентна мрежа (SMART GRID)?

Hoval TopTronic® E мисли напред във времето, затова от компанията предлагат решение и за интелигентните мрежи, които могат автоматично да компенсират недостига или излишъка на електрическа енергия.

Например, ако интелигентната мрежа е в позиция за разпределяне на излишъка на електроенергия, която е генерирана от слънчева или вятърна енергия, може да включи термопомпата чрез Hoval TopTronic® E.  Това ще да покачи температурата на водата например от 50 С до 60 С, така че да се "съхрани" топлината и да остане на разположение, след като бъде изразходен излишъкът от електроенергията и цената й се е повишила отново. Така потребителите  все още имат надеждно доставена топлинна енергия, дори и когато имат недостиг на електричество или термопомпата не дава добър резултат.

И все пак не забравяйте, че отоплителните съоръжения на Hoval се нуждаят от обслужване. Контролната система The Hoval TopTronic® E  навреме открива и показва нивото на спешност на Вашия контрол панел или мобилен телефон чрез светлинна индикация аналогична на светлините на светофар. Следователно, рискът да се събудите на студено е почти нулев. Във всеки случай, инженерите от Hoval са винаги насреща, просто им се обадете и те ще решат проблема бързо и точно.

Сподели: