9 неща, които трябва да чистите всеки ден

За да се радвате на чист дом

17886

Всички ние обичаме чистият и подреден дом, но нямаме достатъчно време, което да прекарваме в лъскане и търкане. Все пак има някои неща, които не търпят компромис и е хубаво да почистваме всеки ден. Вижте кои са те:

Кухненските кърпи

Според последни проучвания кърпите за съдове събрат най-много микроби. Същото важи и за малките кърпи в банята. След като ги  използвате по няколко пъти на ден те се овлажняват и привличат множество бактерии. Затова е желателно да ги подменяте на два дни, а ако сте повече хора в семейството – всеки ден.

Ключове

По тях има повече бактерии, отколкото по копчетата на асансьора. Реално ние почти никога не чистим ключовете си, но често ги пипаме с мръсни ръце. Държим ги в джоба, често ги изпускаме на пода. Резултатът – те събират толкова много бактерии, които вкарваме и у дома. А просто трябва да ги почистваме с антибактериални кърпички вечер.

Плочките на банята

За да улесните голямото почистване на банята, бършете стените след всяко къпане. Това ще предпази от събиране на бактерии и образуване на  мухъл.

Кухненската гъба

Това е най-мръсното нещо в кухнята. Използваме я, за да мием тигани, чинии, дъската за рязане, за да съберем нещо разлято или да изчистим петно. Най-добрият и лесен начин да я дезинфекцираме е, като я пуснем в микровълновата. Просто я слагаме за 2 минути на ниска степен. Само внимавайте да няма метални частици в нея.

Мивките

Сигурно си мислите, че след всяко миене на ръцете измивате и мивката. Не е така. Има много бактерии, които остават и се размножават, затова забърсвайте подобно на стените на банята.

Мръсните съдове

Оставяйки мръсните съдове в мивката до сутринта освен, че може да си докарате хлебарки, правите и миенето доста по трудно, защото храната засъхва. Затова си създайте навик да измивате веднага след хранене.

Кафе машината

Тя е убежище за бактерии, затова я чистете всеки ден. Разглобете я и измийте всички части.

Дъските за рязане

Ако използвате дъски от дърво, накиснете ги в смес от оцет и вода за няколко минути и изплакнете. Поне веднъж в седмицата правете паста от вода и вида инатъркайте. Оставете за половин час и измийте хубаво.

Четките за грим

Използвайки една четка всеки ден, тя събира много микроби, които нанасяте по лицето си. Затова я почиствайте в топла сапунена вода след всяко използване. 

Сподели: