11 начина да вземете максимума от малкото пространство

Лесни съвети от експерти

3227

Когато живеем на малко квадратни метри, всеки сантиметър е от значение. Разбира се, няма как да разширим стаите, но с малко повече въображение, правилна подредба и организация, лесно може да превърнем и най-малкото помещение в уютно и удобно място.

Вижте няколко съвета, които ни дават от InsideOut.

Мислете вертикално

Когато говорим за леглото на децата в малката стая, веднага се сещаме за такова на два етажа. Но защо да не помислите и за вас. Така ще освободите място на пода за бюро, гардероб или за съхранение.

Сложете колела

Когато имаме малко място ни се иска да мултиплицираме мебелите. Не е нужно, само ги…преместете. Така например ако сложите колелца на малкото шкафче в хола, ще може да го ползвате като допълнителен плот за кухнята. Или диванът да замества пейката ако дойдат гости и няма къде да ги настаните.

Следвайте неутрална линия

 

Твърде много цветове и шарки ще направят помещението по – тежко. Затова следвайте неутрална линия и добавяйте цветни аксесоари.

Не трупайте вещи

Претрупаните рафтове са един от големите проблеми на малките пространства. Замислете се, колко от нещата, които държите ви трябват и ползвате реално. Или ги държите само, защото сте сантиментални. Отървете се от тях и отворете пространството.

Използвайте всеки сантиметър

Когато планирате, се замислете как най-рационално да използвате пространството. Сложете закачалка зад вратата, за да закачате палта. Или бюро под стълбите, което да ползвате като домашен офис. Страниците на кухнята използвайте, за да закачите често използвани тигани или посуда. Зад дивана пък сложете тясна маса по дължината му, за да държите на нея книги и аксесоари.

Плъзгащи се врати

Заменете обикновените врати с плъзгащи се с цвета на стената или близък до него. Така ще създадете илюзия за пространство и ще спестите място ако стаята е тясна.

Стъкло

Ако имате възможност инвестирайте в прозрачни мебели – столове, маси. Те създават илюзия за повече пространство и стоят много стилно.

От пода до тавана

В малката стая сложете висока библиотека – от пода до тавана. Така тя ще изглежда по – голяма.

По – ниски мебели

Ако стените не са особено високи, направете мебелите си по-ниски, за да добавите илюзията за пространство.

Без маса за хранене

Искате кухненски остров, но нямате място за него. Решението е да махнете масата и да използвате острова вместо нея. Така печелите и допълнително място за съхранение на страниците на острова.

 

Сподели: