Как да предпазим дома си от комари през летния сезон

Как да предпазим дома си от комари през летния сезон
Източник: pexels.com

Лятото е любим сезон, идеалното време за почивка и забавления на открито, но често комарите се оказват нежелани гости в нашите домове и градини. Тези малки насекоми могат не само да развалят спокойствието ни, но могат да бъдат и преносител на различни болести. За щастие, имаме няколко ефективни начини за предпазване на дома от комари, без да се налага да прибягвате до силни химикали.

Тези растения ще ви предпазят от комарите

Лятото е хубаво, но наред с приятните емоции, има и някои досадни неща. Като комарите, които могат да провалят и най ...

24/07/2018

И накрая, предлагаме и една натурална рецепта за репелент, които ще ви помогнат да запазите комарите далеч от дома ви.

1. Сложете мрежа за комари на прозорците и вратите

Четири аромата, които гонят комарите

Няма нужда да чакате последния момент, за да се уверите, че и тази година популацията от комари в района изисква взем...

09/06/2022

Те са ефективен начин за предпазване на дома от комари. Те позволяват на свежия въздух да влиза, но не допускат насекомите. Проверете редовно дали мрежите са в добро състояние и няма дупки или разкъсвания.

2. Избягвайте застояла вода

Комарите се размножават във вода, затова е важно да избягвате застояла вода около дома. Проверете за съдове, кофи, вази и други предмети и ги изпразвайте редовно. Обърнете внимание на улуците и ги почиствайте от листа и други отпадъци.

3. Засадете растения, които отблъскват комарите

Някои растения имат естествени репелентни свойства и могат да помогнат за предпазване от комари. Такива растения са лавандула, мента, босилек и цитронела. Засадете ги около дома и в градината си, за да намалите присъствието на комари.

4. Използвайте вентилатори

Комарите са слаби летци и силният въздух от вентилатора може да ги държи далеч. Поставете вентилатор на открито, когато прекарвате време в градината или на терасата, за да намалите риска от ухапвания.

А ето и една натурална рецепта за репелент срещу комари

Натуралните репеленти са безопасни за кожата и не съдържат вредни химикали. Ето една лесна и ефективна рецепта, която можете да приготвите у дома:

Съставки:
- 10 капки етерично масло от лавандула
- 10 капки етерично масло от цитронела
- 10 капки етерично масло от евкалипт
- 1/4 чаша вода
- 1/4 чаша хамамелис или водка
- Малка спрей бутилка

Начин на приготвяне:

1. В малка спрей бутилка изсипете водата и хамамелиса (или водката).
2. Добавете етеричните масла от лавандула, цитронела и евкалипт.
3. Разклатете добре бутилката, за да се смесят всички съставки.
4. Напръскайте кожата и дрехите си преди да излезете навън.

Този натурален репелент е безопасен за употреба както за възрастни, така и за деца. Можете да го нанасяте на всеки два часа или по-често, ако е необходимо.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...