Храни, на които не обръщаме внимание на срока на годност

Храни, на които не обръщаме внимание на срока на годност
Източник: unsplash.com

Вече сме писали, че някои храни, които съхранявате в килера и шкафа, имат изненадващ срок на годност след месеци (или дори години). Но това, че продуктът все още не е с изтекъл срок на годност, не означава, че е в идеалното си състояние за консумация. Предлагаме списък на продуктите, които е добре да преглеждате и да не задържате твърде дълго.

7 храни, които не трябва да държите в хладилника

Много хора погрешно възприемат хладилника като „шкаф за храна“. Истината обаче е, че не всички храни мога...

29/04/2019

Киноа

Срокът на годност на пълнозърнести храни като киноа и булгур, напрмер, до голяма степен зависи от тяхното съдържание на мазнини. Топлината, въздухът и влагата са първите три врагове на пълнозърнестите храни, тъй като елементите могат да повлияят негативно на техните здравословни мазнини, което от своя страна може да доведе до гранясване.

7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това...

03/05/2019

Подправки

Любимите млени подправки като куркума, червен пипер и индийско орехче обикновено губят силата си след около две до три години. Консумацията им не  вредна за вашето здраве, но те вече няма да добавят вкус към вашите рецепти.

Бакпулвер и сода за хляб

Същите правила важат и за съставките за печене. Бакпулвера и содата за хляб ще загубят силата си на набухване с течение на времето, което означава, че няма да действат.

Ядки и семена

Добре е да ядете ядки без черупки като бадеми и фъстъци в рамките на няколко седмици до няколко месеца. Ядките и семената обикновено имат голямо количество масло в тях и то ще  започне да гранясва след няколко месеца в шкафа. Признаците за гранясване на ядка или семе са миризма на трева или тъмен или мазен вид. За оптимална свежест и дълготрайност поставете ядките и семената в прозрачна торбичка за фризер и ги поставете в хладилника до една година.

Зърнена закуска

След три месеца отворена кутия със зърнени храни ще остарее от излагане на въздух, но запечатана кутия трябва да издържи до една година. От друга страна, срокът на годност може да варира, особено ако една зърнена култура съдържа ядки, които са по-податливи на гранясване.

Чай и кафе

Пакетчетата чай трябва да се консумират в рамките на една година, защото маслата в чая ще остареят и ще придадат лош вкус. Същото важи и за кафе на зърна.

Кафява захар

Отворен плик с кафява захар има опасност да се втвърди от излагането на въздух само няколко месеца в шкафа. Съхранявайте я в буркан, за да издържи по-дълго.

Зеленчукови консерви

Не, консервираните зеленчуци не могат да издържат вечно, защото с времето те ще придобият метален вкус. Например, консервирани продукти с високо киселинно съдържание като кисели краставички могат да издържат от 12 до 18 месеца, но консервирани зеленчуци с ниско киселинно съдържание като царевица могат да издържат до пет години.

Зехтин

Светлината и топлината вредят на зехтина. Ако не използвате често зехтин, купете само малка бутилка, за да можете да го използвате, преди вкусът му да се развали.

Кафяв ориз

Кафявият ориз не издържа толкова дълго, колкото белия. При кафявия ориз има масло в неговия слой от трици, което означава по-кратък срок на годност от около шест месеца.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...