Най-добрите растения за спалнята

Най-добрите растения за спалнята

Когато търсите списък с растения, подходящи за спалнята, със сигурност ще попаднете на списък от спатифилум, гераниум, алое, хлорофитум. Някои от тях „дезинфекцират въздуха“, други „отделят много кислород“, трети „внасят дзен“. Ако сте готови да подменяте болни и умиращи растения на всеки няколко месеца, можете да изберете някое. Но ако искате вашите растения да се чувстват толкова комфортно, колкото и вие, ще трябва да положите малко усилия.

Без скука в спалнята

Вашата спалня е тясна, нефункционална и скучна. Можете да поправите това с някоя от следващите идеи. Люлеещо се легл...

08/12/2015

За спалнята не трябва да избирате големи растения, ако ще ги поставите до пътеката, през нощта те могат да бъдат бутани и повредени. Същото важи и за разположението на нощните шкафчета. Малките растения на нощното шкафче са лесни за преобръщане, ако се опитате да вземете нещо от него през нощта.

Ако сортът на избраното растение е тропически, имайте предвид, че се нуждае от висока влажност. Най-добре е да си вземете овлажнител – това ще е добре за съня ви!

Спалнята може и да е кръгла

Ако искате да придадете на спалнята си по-изтънчен и стилен външен вид, значи трябва да замените обичайното правоъгъл...

22/11/2015

Светлината е важен фактор, който прави спалнята не най-приятелското място за растенията. Особено ако планирате да ги поставите не на перваза на прозореца, а в задната част на стаята.

Когато избирате растения за спалнята, е по-целесъобразно да обърнете внимание не само на техните магически свойства, но и на капризността на осветлението. Запомнете: има много малко „сенколюбиви“ растения, но има „сенкоустойчиви“ - и това е голяма разлика.

 

Кои са подходящи?

Хамедорея

Хамедорея е едно от непретенциозните растения, които ще задоволят всеки начинаещ. То е невзискателно към осветлението и може да расте както на сянка, така и на осветено място - просто трябва да го предпазите от продължително излагане на пряка, силна слънчева светлина. За поливането не се притеснявайте, необходимо е да поддържате почвата в леко влажно състояние. Проблем, който понякога се среща при отглеждане на растения, е изсъхването на върховете на листата - това може да се дължи на пресушаване на почвата или поради ниска влажност на въздуха в апартамента през зимата.

 

Спатифилум

Това е доста лесно за грижи растение. Трябва да се полива така, че почвата в саксията винаги да е леко влажна. Но през зимата трябва да внимавате - твърде много влага може да доведе до гниене. Ако листата увиснат, това означава, че му липсва влага. Можете да го поставите както на частична сянка, така и на ярка разсеяна светлина. При недостатъчна влажност на въздуха, най-вече това важи за зимния период, се препоръчва да се пръска редовно.

Замиокулкас

Замиокулкас е друго растение, лесно за грижи. Едно от основните му предимства е, че се чувства страхотно дори при ниска влажност в нашите апартаменти. Подходяща е за широка гама светлина, но расте най-добре, когато е поставена на добре осветено място. То трябва да се полива само когато почвата има време да изсъхне добре.

 

Хлорофитум

Това е изключително жизнеспособно растение, но за да се чувства наистина добре, се нуждае от ярка дифузна светлина. То също ще може да расте на сянка, но цветът му постепенно ще стане по-малко наситен. Хлорофитум може да расте в целия диапазон на влажност и температура на въздуха в апартамента. През лятото може да се полива доста обилно, но така че в земята да не се натрупва излишна влага. През зимата е важно да оставите горния почвен слой да има време да изсъхне.

Нефролепсис

Както всички папрати, Нефролепсис изисква висока влажност или редовно пръскане на листата. В същото време трябва да се има предвид, че колкото по-висока е температурата в помещението, толкова по-чувствително става то към фактора влажност на въздуха. Място с частична сянка, редуваща се с дифузна светлина, е много подходящо за него. Нефролепсисът не обича силна стагнация на влага в саксията, но в същото време е по-добре да не се оставя да изсъхне.

 

Епипремнум

Епипремнум се отличава с почти никакви изисквания за грижа. Може да расте както на сянка, така и на ярка дифузна светлина. Въпреки това пъстрите видове ако са на сянка могат да загубят яркия си цвят. Трябва да се полива само когато горният почвен слой изсъхне - сигурен знак за преливане може да бъде рязко пожълтяване и падане на здрави листа.

 

Не дръжте тези неща в спалнята

Спалнята е онази част от дома ви, в която трябва да се отпуснете и да се чувствате максимално добре, за да може да им...

18/11/2015
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...