Как да изберем матрак: 10 полезни съвета

Как да изберем матрак: 10 полезни съвета

Изборът на матрак може да бъде трудна задача. Ето защо даваме отговор на някои от най – често задаваните въпроси!

Вълшебен матрак

Той ви създава идеалните условия за сън и за събуждане. И струва само 249 долара – нищожна цена за онези, които...

25/08/2015

Твърдият матрак е добър за гърба: правилно или грешно?

НЕ! Митът е погрешен. Прекалено твърд матрак оказва твърде голям натиск върху раменете и таза. Твърде мекият, напротив, не може да осигури на тялото достатъчна опора и не позволява на гръбначния стълб да се изправи.

5 знака, че е време да смените матрака и как да изберете нов

Когато става въпрос за добро здраве и благополучие, добрият и пълноценен сън е от ключово значение. Ако не успявате д...

30/03/2022

Можете да си купите един матрак за цял живот

НЕ! Продължителността на живота на матрака е 10 години или 3650 нощувки. Въпреки това, необходимостта от смяна на матрака може да дойде по-рано - ако той потъне или се деформира, започнаха да се усещат пружини или се появиха кухини на повърхността. Внимание! Дори ако покривката е абсолютно чиста и матракът изглежда като нов, това не означава, че е в добро състояние.

Дебелият матрак издържа по-дълго

НЕ! Дебелината няма нищо общо с качеството, въпреки че ако матракът е по-тънък от 15 см, не е добра идея. Но няма осезаема разлика между матрак с височина 15–20 см и по-дебел - именно горните сантиметри поемат основното натоварване по време на сън.

 

Подматрачната подложка прави спането по-удобно

ДА И НЕ. Има мнение, че подматракът прави твърде твърдото легло по-меко. Това е вярно, но само ако е проектирано специално за това легло! Както и да е, невъзможно е да подобрите лош матрак с топматрак. В страни със студен климат можете да смените калъфите за матраци в зависимост от сезона – ако не сте се погрижили да закупите матрак със „зимна“ и „лятна“ страна или просто не искате да го обръщате отново. Вземете два калъфа за матраци с различен състав - единият ще топли през зимата, другият ще освежава през лятото.

Може да се използва качествен матрак без основа

НЕ! Основата осигурява опора и позволява на матрака да диша.

Матраците от латекс, пенополиуретанова пяна и пружинни блокове се различават по качество

НЕ. Кой материал и вид матрак да изберете зависи от индивидуалните особености на неговия собственик. Невъзможно е да препоръчате един и същ матрак на човек, който се движи много насън, на човек с болен гръб или някой, който спи по корем! Също така е полезно да знаете, че няма общоприети стандарти за това колко твърд и мек е матракът и те се различават в зависимост от марката.

 

Доброто легло е скъпо

ДА И НЕ. Дори най-скъпите марки, като правило, произвеждат комплекти от основата на леглото и матрак в няколко ценови категории. Всеки от тях има прости и сложни модели. Можете лесно да вземете нещо въз основа на вашия бюджет.

Когато избирате легло, трябва да вземете предвид вашата височина.

ДА! Стандартната ширина на леглото варира от 140 до 180 см. Кое да изберете зависи от височината и теглото на тези, които ще спят на него. Колкото по-широко е леглото, толкова по-добре спите на него. Дължината се определя от височината на най-високия: към тази цифра трябва да се добавят 20 см. Също толкова важен показател е теглото. Колкото повече тежи човек, толкова повече опора трябва да осигурява матракът, особено в областта на бедрата и задните части. И обратното: колкото по-ниско е теглото на собственика, толкова по-малко твърд трябва да бъде матракът, тъй като ако не всички части на тялото са в контакт с повърхността на матрака, опората е прекомерна. Ако на леглото спят двама души с различни размери, трябва да изберете матрак две в едно – твърд от едната страна и мек от другата. Можете също да поставите два матрака един до друг.

 

Можете да закупите нов матрак за старата основа

НЕ. В рамките на шест месеца или дори по-рано новият матрак ще бъде повреден. Необходимо е леглото и матрака да паснат. В противен случай такова легло ще бъде неудобно като кола с лоша амортизация! За съжаление този предразсъдък е много упорит: във Франция например се продават наполовина по-малко легла от матраци. Имайте предвид: пружинната основа пасва на пружинния матрак. Най-лесният начин да избегнете грешки е да закупите комплект от същата марка. В този случай матракът и леглото определено ще паснат заедно.

Височината на леглото се определя от националните традиции

ДА. В Япония е прието да се спи на нивото на пода, в Италия харесват ниски легла, в англосаксонските страни, напротив, предпочитат високи легла. Какви са предимствата на високото легло? По-лесно се ляга върху него и по-лесно става от него. За възрастните хора това е особено важно.

 

Как да изберем матрак и легло в магазин?

Невъзможно е да изберете легло за три минути! Само като седите на него, няма да разберете дали ви отива или не. Така че не се колебайте да легнете за няколко минути. Важно е повърхността да е мека, а опората да е твърда. Тялото трябва да е в пълен контакт с матрака. Ако има пролука в областта на бъбреците, това означава, че матракът е твърде твърд. И ако лакътят ви потъва, когато се облегнете на него, матракът е твърде мек. Правилната позиция на тялото е, когато гръбнакът ви е напълно изпънат. Ако увисне, това показва, че матракът е твърде мек.
Съвет: не тествайте повече от четири матрака наведнъж или ще се объркате!

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...