5 знака, че е време да смените матрака и как да изберете нов

Вече може да тествате вашия матрак

11020

Когато става въпрос за добро здраве и благополучие, добрият и пълноценен сън е от ключово значение. Ако не успявате да набавите качествения сън, от който тялото ви се нуждае, резултатът е раздразнителност, умора, лошо настроение и в крайна сметка – влошено здраве. И ако не намирате явна причината за лошия сън или факта, че се събуждате не достатъчно отпочинали, вероятно трябва да помислите за вашия матрак.

И за да не сме голословни, ще ви покажем няколко явни знака, че е време да го смените.

Вашият матрак е на над 8 години

„Възрастта“ на матрака е едно от първите неща, които трябва да имате предвид. Повечето хора не помнят кога са купили последния си матрак. Експерти препоръчват подмяна на всеки 5 до 10 години. Това може да бъде шок за много хора, които са закупили матрак с 10+ годишна гаранция, но трябва да знаете, че гаранцията е предназначена да покрива определени части (пружини) и изработка, а не цялостния комфорт на матрака.

 

Не се чувствате отпочинали, когато се събудите

Ако сте се наспали добре, трябва да се събудите бодри и отпочинали. Ако установите, че се събуждате уморени и се чувствате сънливи през деня (и не страдате от нарушения на съня като сънна апнея), това може да се дължи на твърде много въртене през нощта. Тялото ви е неспокойно в търсене на удобна поза за сън.

Събуждате се с болки в гърба

Събуждате ли се схванати и уморени всяка сутрин? Вероятно е да имате нужда от нов матрак. Старите матраци постепенно губят способността си да осигуряват правилна опора и не дават необходимата компресия (ако не и формата си), а средната част често провисва.

Това може да доведе до болка във врата, раменете и гърба, чести схващания.

Матракът показва признаци на износване

Дори и да не обръщате внимание на тялото си, има няколко признака във вашия матрак, които ще ви кажат дали е време за смяна или не. Повечето производители препоръчват да сменяте матрака на всеки пет до десет години, в зависимост от гаранцията.

Някои модели матраци имат навити вътрешни пружини, които поддържат тялото, когато спите. Тези намотки могат да разтегнат след продължителни периоди на употреба и да създадат неудобство. Ще разберете кога вътрешните пружини започнат да провисват, когато матракът изглежда на бучки или когато издава странни звуци, когато легнете върху него. Тези шумове обикновено са знак, че пружините не поддържат правилно тялото ви.

Страдате от алергии

Ако установите, че проявявате някакви алергии, които са особено обострени сутрин или през нощта, това може да е индикация, че е време за нов матрак. Праховите акари са една от водещите причини за алергени и те се развиват в матраци и спално бельо. Използването на калъф за матрака, устойчив на акари, и честото пране на възглавници и спално бельо може да помогне за облекчаване на праховите акари, но ако симптомите не отминават, може би е време да смените матрака.

Как да намерите правилния за вас матрак

Сега, след като научихте няколко от критичните признаци за това, кога да смените матрака, трябва да сте по-добре подготвени за това, когато дойде време да купите нов. Не забравяйте да следите сигналите, които тялото може да ви дава, че матракът ви трябва да бъде сменен.

Но сега идва въпросът - Ако купя матрак, как да съм сигурен, че той ще бъде удобен? Имаме решение – може да тествате избран от вас матрак за цели 101 нощи! Какво означава това – купувате матрак от еMag, взимате го и го тествате. Ако се окаже, че е не ви е удобен, може да го върнете без никакви проблеми.

А най – хубавото е, че еMag предлага виртуален асистент, който ще ви помогне да изберете най-добрия за вас матрак.

Какво чакате? Прекарваме една трета от живота си в леглото, не правете компромиси и изберете най-добрия за вас матрак, тествайте го и си гарантирайте пълноценен и здравословен сън.

И не на последно място - еMag мислят не само са съня, но и за цялостния комфорт – намерете вдъхновение за всяко кътче в жилището си и изградете уютния и спокоен дом, който заслужавате. 

Сподели: