Защо цветовете у дома влияят на настроението ни

Премислете внимателно цветовата схема на жилището 

386

Визуалната цветова стимулация играе голяма роля в интериорния дизайн. Избраните от вас цветови комбинации могат да предизвикат емоции и реакции и дори да контролират някои дейности на обитателите на домовете. Не случайно дизайнерите взимат под внимание кои цветове да предложат на своите клиенти, според това дали имат семейства, деца, какво работят, каква атмосфера целят да постигнат.

Най-подходящите цветове за домаСпоред науката фън шуй, всеки цвят внася различна емоция в дома ни

Вижте няколко съвета, дадени от психолог и офталмолог във връзка с влиянието на цветовете на настроението ни.

1. Леки пастелни нюанси, светло зелено и синьо ще ви помогнат да се отпуснете.

Какво настроение създават различните цветове у дома?Червеното повишава настроението, жълтото увеличава гнева

Светлите цветове помагат за отпускане на съзнанието и освобождават от напрежението. Затова е най – добре да се обградите от цветове, които харесвате, но нека те бъдат в по – светлата гама. Синьо, зелено и лилаво са много добро решение, ако търсите уют и атмосфера за почивка и релаксация.

2. Ярките цветове стимулират

Ако желаете стимулираща дейност за конкретна стая като семейната, заложете на различни атрактивни и ярки цветове като червено, розово, зелено и жълто. Те насърчават активността, събуждат сетивата и ни правят щастливи.

 

3. Внимавайте с контрастиращите основни цветове

Синьо-червената цветова комбинация може да натежи очите. Двата цвята са доста силни и се противопоставят, което може да доведе до хаос и в съзнанието на обитателите. Ако искате да имате някой от ярките цветове в стаята, омекотете действието му с тон от неутралната гама. Сами по себе си може да използвате основните цветове от спектъра според помещението и какво е предназначението му, но избягвайте контрастиращите съчетания.

Когато избирате цветовете за дадена стая, обърнете внимание и на още няколко фактора: по – кое време на деня ще го използвате, има ли наличие на естествена светлина, колко силно е  изкуственото осветление, съчетава ли се с останалите цветови гами в дома ви. Това определено ще улесни избора ви и ще направите най-успешната комбинация.

Идеи за освежаване на стаята с цветовеВсеки от тях носи различно излъчване, вибрация и усещане
Сподели: