В сянката на вековните секвои на Ючбунар

Изключително място,което ще ви остави без думи

5806

Генерал Шърман. Така е наречено най-голямото дърво в света, което тежи 1 300 тона, извисява се на височина от 83 метра, а първият си рожден ден е отбелязало преди 2500 години. То е представител на вида гигантска секвоя, или Sequoiadendron giganteum. Расте в национален парк „Секвоя“ в американския щат Калифорния.

Гигантската секвоя е най-едрият дървесен вид на Земята. Тя надживява динозаврите, като обитава планетата ни от 200 милиона години. Изчезва от територията на Европа преди 20 милиона години, затова представителите й, които все още растат на Стария континент, са истинска забележителност.

В България гигантски секвои има на няколко места – в София, Своге, Берковица, Пирдоп, Костенец, Кричим, Стара Загора и други. Най-впечатляващите обаче се намират в местността Ючбунар край кюстендилското село Богослов. Обявени за природна забележителност през 1989 г., посещението им определено си заслужава.

 

Краткото ни пътуване до Кюстендил (разположен на около 100 км от София) започва от бензиностанция Газпром на излизане от столицата при Владая. Спираме за по чаша от тяхното Drive cafe, произхождащо от една от най-старите пекарни в Италия и съчетаващо сладките нотки на арабика и интензивния аромат на робуста в идеален баланс.

Ако ви предстои да се отправите на път между 30 април и 9 май, можете да се възползвате от офертата да заредите от най-доброто гориво на Газпром – G-Drive, на цената на стандартните горива.

Пълним резервоара и пътуването ни продължава по магистрала Струма. Избираме този маршрут, тъй като пътят е в по-добро състояние и не е изпъстрен с толкова завои, колкото трасето през Конявската планина. В Кюстендил се отклоняваме за Богослов, като селото е разположено само на 7 км от града, а табелите за вековните секвои изобилстват.

 

Паркирането в района на Ючбунар не е официално уредено, но можете да оставите колата на пътя, водещ към бившата резидендия. От там следва изключително кратка разходка, която ви отвежда до гигантската гора.

А мястото е наистина впечатляващо. Повече от 100 млади секвои, грижливо отледани от семена от горски работници, заобикалят три наистина уникални дървета. Това са и най-старите и най-високи секвои у нас, като възрастта им възлиза на повече от 130 години.

Засадени в края на 19 век от лесовъда Йордан Митрев, получил семената от свой приятел моряк от Северна Америка, дърветата се извисяват на повече от 30 метра. Обиколката на най-голямото от тях е 9 метра, а на останалите две – 8.20 и 3.90 метра.

 

Но не само размерите на тези дървесни видове са впечатляващи. Разходка из единствената гора от секвои гигантея в България ни кара да затаяваме дъх пред величието на природата, да се чувстваме като малки зрънца - част от една огромна вселена.

Местните разказват, че ако прегърнете някоя от трите вековни секвои и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне. Много хора вярват, че е възможно енергията на тези почти безсмъртни гиганти, за които се смята, че дори могат да се самолекуват, да се влее във вас, ако ги обгърнете с ръце.

Какво още да видите в района?

По пътя за вековните секвои ще отминете отбивката за лесопарк Хисарлъка. Кацнал над Кюстендил, той предлага невероятна панорамна гледка към околностите на града, както и възможност за спокойна разходка, по време на която можете да разгледате останките от средновековна крепост и малък зоопарк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели: