6 трика, с които ще преобразите тъмния интериор

Най-лесният начин за визуално разширяване на стаята

5393

Тъмният апартамент е проблем за любителите на топлината и светлината. Липсата на слънце влияе на настроението и здравето, а обитаването на мрачна стая, предизвиква апатия, умора и дори депресия. Но има изход от тази ситуация: да промените интериора, така че да изглежда визуално по-светъл и радостен. Ето 6 трика, които ще помогнат в това.

1. Подредете балкона

Често най-тъмната стая в апартамента е тази с изхода към балкона. Двойно остъклени прозорци, щори, завеси, мебели и ненужни неща пречат на слънчевата светлина да влезе в стаята. Решението на проблема обаче е лесно - прегледайте всички неща на балкона и изхвърлете ненужните боклуци. Измийте прозорци, щори, завеси и ще видите, че след това апартаментът ще стане много по-светъл и чист.

2. Премахнете всички ненужни вещи от прозорците

Уверете се, че няма препятствия по пътя на светлината, особено ако прозорците са малки. Плътните и тежки завеси изглеждат красиви, но визуално намаляват и затъмняват дори големи стаи. По-добре е да ги замените с прозрачен тюл от лек материал в светли нюанси. В идеалния случай изберете завеси, изработени от естествени материи, така че слънчевата светлина да преминава през тях безпрепятствено.

Не претрупвайте первазите на прозорците с растения. Също така, не забравяйте да почиствате редовно прозорците.

3. Добавете още огледала

Най-лесният начин за визуално разширяване на стаята е да закачите огледала на противоположната от прозореца стена. Така светлината ще бъде "огледална" и стаята ще стане по-малко мрачна.

4. Използвайте светли цветове

Тъмните нюанси поглъщат светлината, докато светлите я отразяват. Колкото по-близо е сянката до бялото, толкова по-висока е нейната отражателна способност. Бялото не е подходящо за всеки интериор, но е лесно да го замените с пастелни цветове. Светлите нюанси изглеждат добре на мебели, тапети и допълват пространството с уют.

5. Добавете ярки цветове

Ако няма достатъчно слънце пред прозореца, направете го сами. Разредете интериора с ярки и богати нюанси: оранжево, червено, жълто. И също така добавете няколко акцента със заглушени топли тонове: пясъчен, прасковен, бледорозов. Дори продуктите от жълт метал са подходящи за създаване на слънчево настроение. С месингови фигурки и жълти метални лампи интериорът незабавно се трансформира.

6. Осигурете изкуствено осветление

 

Уверете се, че има качествено осветление от множество източници. Например, закачете голям полилей от тавана и поставете аплици по стените или поставете подови лампи около стаята. Друг вариант е да разделите стаята на функционални зони и да направите отделно осветление във всеки сектор. 

Сподели: