Tези храни са с неочаквано дълъг срок на годност

Tези храни са с неочаквано дълъг срок на годност
Източник: unsplash.com

Ако сте сред хората, които обичат да се „зареждат“ с храна, може би е полезно да знаете кои са продуктите, които може да съхранявате с години в хладилника.

Що се отнася до срока на годност на някои от тях, той не обозначава, че храната е развалена, а по-скоро, че започва да губи от качеството на вкуса си. И макар някои храни никога да не изтичат, други трябва да се консумират в рамките на няколко години. И за да ги поддържате в перфектна форма, трябва да ги съхранявате правилно, което обикновено означава неотворени, на хладно, сухо и тъмно място.

Ето кои са те:

Суров мед

Реално суровият мед никога не се разваля, защото е естествено антибактериален. Ако бурканът с мед е мътен, кристализирал или втвърден, най- вероятно е съхраняван неправилно, обикновено на място, което е твърде студено или на пряка слънчева светлина. За да разтопите твърд или кристализиран мед, сложете буркана в купа с гореща вода.

Ябълков оцет

Срокът на годност на ябълковия оцет е „почти неограничен“, така че, подобно на другите оцети, той може да остане в килера ви почти завинаги.

Царевично нишесте

При условие, че царевичното нишесте се съхранява правилно — на хладно и сухо място в затворен съд, то никога не изтича и не губи силата си.

Сол

Чистият натриев хлорид, стабилен минерал, може да издържи вечно, при условие че не се мокри. Така че, с други думи, солта не само трае вечно сама по себе си, но също така е ключов компонент, който помага на други храни да издържат по-дълго (да не говорим за по-добър вкус). Ето някои други хитри приложения на солта , които не включват готвене.

Сушени бобови растения

Сушените зърна издържат за неопределено време, стига да се съхраняват в запечатани или херметически затворени опаковки.

Захар

Подобно на солта, захарта може да издържи вечно, ако я пазите от влага и топлина. Захарите обикновено имат най-добър срок от около две години, но това е само защото може да станат на бучки. Въпреки че тяхната текстура може да се промени, захарта никога не изтича напълно и е безопасна за употреба много след изтичане на срока на годност.

Твърд алкохол

За да издържи за неопределено време, той трябва да се съхранява на хладно място, неотворен. Но ако уплътнението е счупено и съдържанието на бутилката е изложено на въздух, течността може да започне да губи вкуса и структурата си поради окисляване.

Неварен бял ориз

За да запазите качеството и да предотвратите заразяване с вредители, съхранявайте го на хладно място в плътно затворен буркан.

Соев сос

Соевият сос обикновено дори не трябва да се съхранява в хладилник след отваряне, но да го държите и там, тъй като охлаждането помага да се запази отличителният вкус за по-дълъг период. 

Меласа

След отваряне не е необходимо да се съхранява в хладилник, но трябва да го използвате в рамките на шест месеца за най-добро качество.

Паста

Пастата със сигурност е една от най-универсалните трайни храни и може да се съхранява в тъмен и сух шкаф в продължение на две години, без да се страхува, че ще се развали.

Неподсладено какао на прах

Съхранявайте на хладно и сухо място в херметически затворен контейнер, за да го запазите възможно най-свеж за възможно най-дълго време.

 

Фъстъчено масло

Неотворено, то издържа години в килера и два до три месеца след отваряне.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...