Грешки, които правят интериора безличен

Грешки, които правят интериора безличен
Източник: unsplash.com

Интериорният дизайн има много клопки. Изглежда, че правим всичко, както е написано в книгите и професионалните уебсайтове, но ситуацията в апартамента все още изглежда скучна. Ето грешките, които водят до този ефект и какво да направите, за да направите интериора стилен и уютен, а не безличен, като хотелска стая.

Японски стил в интериора

Японският стил в интериора представлява особен минимализъм, при който взаимодействието между различни предмети от дек...

09/03/2020

Грешка 1: Оставяте стените празни

Има погрешно схващане, че стените трябва да се оставят празни, за да не се претоварва пространството, особено в малките апартаменти. Всъщност големите повърхности, които оставяте празни, създават усещане за незавършеност и безличност, особено ако не са покрити с високи мебели.

Особености на съветския интериор

Много специалисти отбелязват, че в света на съвременния дизайн постепенно се завръща съветския интериор. Стилът на съ...

06/11/2015

Това не означава, че трябва да поръчате десет огромни плаката или да разпечатате снимки от семейния архив от последните няколко години, за да покриете всички стени с тях. Също така няма нужда да прекалявате с декора. Най-добрият вариант е да закачите две или три големи картини или да направите стилен колаж от любимите си снимки. Можете също така да окачите няколко рафта - тогава декорът също ще стане функционален. А ако трябва визуално да разширите пространството, обърнете се за помощ към огледалото.

Грешка 2: Подреждат мебели около периметъра

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от The Home Interior (@the_home_interiores)

Ситуацията тук е приблизително същата като при светлите цветове - мебелите се поставят по стените в онези моменти, когато се страхуват да не направят грешка и не искат да поемат рискове. Това е най-простото и популярно решение, но в същото време е много предвидимо и следователно скучно. Освен това в някои случаи мебелите претоварват стените, докато центърът на стаята остава празен.

Ето защо, преди да започнете да подреждате шкафове, дивани, маси и други предмети от интериора, трябва внимателно да огледате стаята и да оцените оформлението. Освен ако нямате тясна, продълговата стая, с която е невъзможно да експериментирате, опитайте различни аранжировки на мебелите и след това изберете идеалното за вас. Мебелите могат да бъдат подредени гръб до гръб, в полукръг, под ъгъл - ако се замислите, има много варианти. Между другото, по този начин можете не само да създадете по-интересен дизайн на апартамента, но и да разделите пространството на зони (особено важно, ако имате студио или едностаен апартамент).

Грешка 3: Забравяте за контрастите

Може би основният проблем при декорирането на интериора на апартамент е цветовата палитра. Изобщо няма значение кои нюанси предпочитате: неутрална светлина, изискано тъмно или ярко, които сега са на върха на популярността. Много по-важно е да се създаде контраст на тоновете. Ако го няма, няма да има за какво да се хване окото и пространството ще стане твърде безлично.

Може да добавите няколко контрастни детайла към декора, които ще се различават по цвят от останалата част от интериора. Избраните нюанси не трябва да са ярки и наситени. Ако имате светъл интериор, дори тъмносиви или кафяви елементи ще се открояват на общия фон. Само няколко от тези детайли и декорът на апартамента веднага ще блести с различни цветове, ще стане по-обемен и интересен.

Грешка 4: Използвате идеи от магазини

Забелязали ли сте някога, че най-скучните възглавници са тези, които се предлагат за закупуване заедно с легло или диван? Много хора се водят от идеалните снимки, създадени в магазина, и решават да закупят всичко.  Но няма гаранция, че в условията на вашия апартамент този интериор ще изглежда също толкова хармоничен. Най-вероятно ще го възприемете съвсем различно и надали ще се чувствате комфортно в такъв интериор.

Грешка 5: Няма достатъчно текстури

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Living Inspiration (@livinginspiring)

Знаете ли защо апартаментите, декорирани в минималистичен стил, изглеждат толкова интересни и привлекателни. Това се дължи на наличието на различни текстури в интериора и тяхната хармонична комбинация. Присъствието им обаче е необходимо не само в минималистични среди. Всяка дизайнерска посока - сканди, таванско помещение, прованс, класика - се нуждае от текстури. Дори луксозен интериор със сложна многоцветна палитра, маркови предмети и скъпи ремонти ще изглежда неизразителен, ако се ограничите до една или две скучни текстури.

Ето защо е толкова важно да се обърне внимание не само на цвета и материала на мебелите, гарнитурите и аксесоарите, но и на характеристиките на тяхната повърхност. Така например плочките може да не са гладки, а с лек релеф, одеялото може да е плетено, калъфките за декоративни възглавници да са от рипсено кадифе, ламинатът може да имитира дърво. За да подобрите ефекта, изберете текстури по такъв начин, че обектите, съседни един на друг, да създават необходимия контраст: студените са до топлите, грубите са до меките.

Грешка 6: Комбинирате много различни стилове

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от The Home Interior (@the_home_interiores)

Много е трудно да изберем един стил за интериорна декорация, защото в повечето случаи се вдъхновяваме от няколко наведнъж. Харесваме скандинавския уют, позлатените детайли, типични за класиката, „флоралните“ текстили от Прованс и т.н. Можете и трябва да търсите вдъхновение в тези неща, но не трябва да се опитвате да използвате „всичко най-добро наведнъж“, иначе резултатът ще е пълен хаос. Сега еклектизмът е на мода и дизайнерите се опитват да комбинират елементи от различни стилове в едно пространство. Но това трябва да се направи разумно, така че крайната картина да изглежда хармонична, а не хаотична.

 Най-добрият вариант е да се придържате към „правилото 70 на 30“, когато декорирате апартамент, където първото число е един стил, а второто е друг. Например, можете да вземете скандинавския стил като основа и таванско помещение като допълнителен. Или създайте класическо пространство и след това добавете някои модерни детайли. Запомнете – във всичко са важни умереността и хармонията.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...