Oсновни недостатъци на скандинавския стил

Oсновни недостатъци на скандинавския стил

От няколко години скандинавските интериори са признати за най-удобни, уютни и търсени. Нищо чудно, че толкова много хора избират да декорират апартаментите си в този стил. Всичко обаче има своите недостатъци, дори и идеалният на пръв поглед сканди. Eто няколко такива:

5 начина да обзаведете апартамента в скандинавски стил

Функционален, семпъл и светъл – може би това са най-точните определения за скандинавския дом. Интериорът на хор...

13/07/2016

Ограничена цветова гама

Скандинавският стил в интериора се характеризира със светли цветове. Използването на изключително бели, сиви и бежови нюанси е разбираемо, тъй като създателите на тази тенденция са скандинавци, които живеят в суров климат и рядко виждат слънце. Избраната палитра им позволява да направят своите апартаменти светли, уютни и просторни, тъй като нюансите отразяват слънчевите лъчи и изпълват стаите със светлина.

17 кухни, вдъхновени от скандинавския дизайн

Кухнята често се превръща в място, затрупано с множество излишни неща, а резултатът е пълна бъркотия. Един от начинит...

04/01/2017

И така, какво не е наред с тази цветова схема? Тя е скучна и монотонна. Дори ако след ремонта апартаментът изглежда много стилен и красив, с течение на времето интериорът ще започне да става скучен и това ще се случи много по-бързо, отколкото ако използвате ярки или тъмни цветове.

Можете да избегнете този резултат, ако първоначално поставите цветни акценти. Например, изберете ярки възглавници за диван, завеси и килим, които да съвпадат.

Еднотипни интериори

Ако някога сте се замислили, в 90% от случаите апартаментите са декорирани в скандинавски стил. И много си приличат. Оттук и друг съществен недостатък - еднородността на интериора.

Еднакви мебели, цветова палитра и дори декоративни елементи превръщат уникалните жилищни пространства, предназначени да отразяват личността на собствениците, в щамповани интериори. Подобни или дори идентични предмети преминават от апартамент в апартамент, като се започне с фотьойли, текстил, съдове и се стигне до декоративни елементи, които трябва да бъдат „лицето“ на къщата.

Разбира се, във всеки интериорен стил има поле за експерименти и сканди не е изключение, но не всеки успява да го използва компетентно. Поради тази причина в резултат се получават проверени, красиви, но абсолютно еднотипни пространства.

Безличие

Сканди поставя полезността на интериора на преден план. Тя трябва хармонично да съчетава модерни технологии, природа, комфорт и функционалност. С други думи, стаята трябва да бъде не толкова красива, колкото удобна.
Скандинавският стил оценява практичността - всяко нещо трябва да бъде полезно и ако не изпълнява друга функция освен декоративна, трябва да се изхвърли. Донякъде напомня минимализъм, който се характеризира със съзнателно потребление и отхвърляне на всичко излишно.

Въпреки въображаемата простота в дизайна, с неумело използване на сканди, това може да лиши пространството от изразителност. Интериорът придобива собствено лице и характер благодарение на уютни детайли, които може да не носят функционално натоварване, но в същото време ще бъдат много сладки. Ако се отървете от такива дреболии, апартаментът ще се превърне в неутрална бяла, бежова или сива кутия и ще има усещане, че се отдава под наем. Няма да има личност на собственика и неговите битови навици.

Необичайни детайли

Не всички интериорни решения, популярни в западните страни, могат да намерят приемственост. Например чуждестранните дизайнери често предлагат да използвате тапети в банята или вместо гръб в кухнята, но на ум идва непрактичността. Прекомерният минимализъм в околната среда понякога може да изиграе лоша шега.

Как украсяват коледната елха в скандинавските страни

Фигури от слама във Финландия Традицията във Финландия повелява над масата да се закачат геометрични структури, на...

06/12/2017
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...