Ниски тавани и малка площ: грешки и трикове

Практически техники за работа с малко пространство

1716

 

Площта и геометрията на пространството са даденост, отправна точка в работата на един интериорен дизайнер. Когато започнете работа по интериора, първо трябва внимателно да проучите пространството: площта и пропорциите, височината на таваните, размерите на прозорците, както и архитектурните особености на стаята (первази, ниши, колони). Анализирайте какви предимства и какви недостатъци има? Как да използваме предимствата и какво можем да направим за недостатъците? Ето няколко практически трикове, които ще ви помогнат да се справите дори с най-трудната задача.

1. Увеличете площта на стаята
Всички знаем, че огледалата са най-простата и ефективна техника, която ви позволява визуално да разширите границите на една стая, но не забравяйте, че това свойство е не само на огледало, но и на всяка отразяваща повърхност. Например, лъскавите врати на шкафа или прозрачен плот за маса визуално олекотяват конструкцията и я „разтварят“ в пространството. Между другото, мебелите с крака също визуално разширяват стаята. Втората ефективна техника е същата настилка в съседни помещения. Това ще премахне границата между стаите и пространството на всяка зона ще плавно ще се прелива от една в друга.

2. Коригирайте размерите на помещението 
Идеалната геометрия на една стая е с размер, близък до квадрат, но какво ще стане, ако имаме удължена стая? Не се отчайвайте, и тук има трикове! Първо, помислете върху принципите на зониране на пространството: подиум, килим, подреждане на мебели - разделянето на стаята на зони визуално ще намали дължината на стаята. Никога не подреждайте мебелите по стените - това само ще превърне стаята в тунел. Много ефективна техника с вградени мебели ви позволява визуално да "изтласкате" крайната стена, като по този начин промените първоначалните размери на стаята.

3. Коригирайте височината на таваните 
Малко от нас могат да се похвалят с високи тавани в апартамента си. Но ако увеличете височината на вратите, това ще промени пропорциите на стаята. Да, такива врати са малко по -скъпи от стандартните, но ефектът ще надмине вашите очаквания. 

4. Повдигнете пердето към тавана и го боядисайте в същия цвят като стените - тази техника също визуално ще повдигне тавана с няколко сантиметра.

5. Играйте със сенки.

Цветът е мощен инструмент, който ви позволява да регулирате пространството на помещението: с тъмни и светли нюанси можем визуално да премахваме и приближаваме обекти, да разширяваме и стесняваме пространството, а също така да играем с височината на таваните. Но цветните илюзии са обширна тема, достойна за отделна статия.

Сподели: