Трикове, които трябва да помогнат за разширяване на малкото пространство

Не винаги универсалните решения помагат

1600

Дори и да не разбирате от дизайн, вероятно сте чували за основните начини за разширяване на пространството: лъскави повърхности, светли цветове, мебели, които да съответстват на стените и т.н. Тези техники обаче имат не само предимства, но и недостатъци. Вижте, защо привидно печелившите дизайнерски трикове понякога развалят всичко.

Техника 1: Светли стени

Малките апартаменти са по -скоро модел, отколкото изключение от правилото. Ето защо много хора решават своя проблем като боядисат стените в бяло, защото, то визуално може да разшири пространството. Това наистина е вярно, но трябва да се избира разумно, когато ставва дума за боя или тапет. Изборът на обикновен бял цвят е най-голямата грешка. Той ще направи стаята безлична, като болнична стая.

Заложете на интересни, сложни цветове, които ще придадат на интериора дълбочина. 

Техника 2: Акцентна стена

 

Тази техника в момента е една от най-популярните, тъй като е в състояние да добави разнообразие към интериора, както и да даде усещане за дълбочина. Има много възможности за акцентни стени-като използвате контрастен цвят на боя или тапет, да окачите няколко плакати / картини, да поставите рафтове, саксии, да направите шаблон...Но понякога акцентният дизайн, напротив, изкривява геометрията на помещението и променя пропорциите на стаята, визуално я стеснява. Например, ако се фокусирате върху дълга стена в тясна стая, тогава само усилете ефекта на коридора. Но като направите късата страна по -светла или по -тъмна, можете да приближите правоъгълното пространство до квадратната форма.

Техника 3: Гланцови повърхности

Тук всичко е просто - лъскавите повърхности отразяват светлината и следователно стаята автоматично става по -просторна. Най -често тази техника се използва при проектирането на малки кухни, поръчвайки лъскави фасади. Резултатът обаче е напълно различен от това, което първоначално си представяме. В малка стая изобилието от блясък отгоре и отдолу притиска от всички страни. Плюс това, абсолютно не е практично - на такива повърхности са силно видими петна, пръстови отпечатъци, прах и др. Като алтернатива направете само долните шкафове лъскави и заменете горния слой с предмети с прозрачни врати или отворени рафтове. Имайте предвид, че във втория случай стаята ще изглежда по -лека, по -въздушна и по -просторна, но ще трябва да почиствате кухнята много по -често и ще отнеме повече време.

Най -доброто решение би било да се съсредоточите върху едно или две неща, които ще отразяват светлината. 

Техника 4: Мебели, които се сливат съсцстените

Друг съвет, който често се среща в Интернет, е да изберете мебели, които да съответстват на стените, така че да не привличат погледа, да не претоварват стаята и визуално да „освобождават“ пространството. Този общ интериор обаче не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед. Трябва да сте добре запознати с дизайна, за да го оправите и да не превърнете една стая в скучно и безлично пространство.

Ако се страхувате, че стаята ще бъде претоварена, използвайте подобна цветова схема с довършителни работи и играйте с нюанси като пастели. В случай, че в стаята има големи мебели, например гардероб, телевизионна стена или рафт с книги под тавана, можете да го подредите така, че да съответства на стените, но само при условие, че други интериорни елементи създават необходимото акценти. Много е важно погледът да има с какво да се хване.

Сподели: