Какво има във вашия хладилник: тайни за безопасно съхранение

Запазете свежестта на храната възможно най-дълго

11806

Правилното съхранение на продуктите в хладилника, е нещо, на което малко хора обръщат сериозно внимание.  Съвременните хладилници имат специални зони за съхранение на различни видове храна, което значително опростява живота. Суровото месо и риба трябва да се съхраняват на долния рафт, отделно от готвената храна. Млечните продукти са на един рафт, сосовете са на друг, билките и зеленчуците са в специални кутии за тях, а всички подправки са заедно.

10 начина да охладим дома си без климатикНавън вече е горещо и ще става още по-топло

Ето как да съхраняват правилно вашите продукти, за да бъдат те възможно най - трайни.

Млечни

6 стъпки за организиран хладилникОрганизирането на хладилника може да ви помогне да планирате и приготвите храната, да разпределите обяда и да изхвърляте по-малко остатъци

Мляко, плодови сокове или пюрета се използват често, така че ги съхранявайте там, където са лесно достъпни. Алтернативно, във вратата на хладилника, където те винаги ще бъдат под ръка. Продуктите с кратък срок на годност трябва да се поставят най-близо.

Маслото също трябва да се съхранява в съд за масло, като се има предвид срокът на годност.

Съхранявайте сирената на най-топлото място на хладилника - на горния рафт, на рафта на вратата, ако има място. Поставете ги в контейнер за храна или ги увийте в хартия. По-добре е да не използвате хранително фолио, тъй като то не "диша" и допринася за натрупването на влага върху повърхността на продукта. Освен това съдържащите се в него химични съединения могат да проникнат в сиренето.

Съхранявайте сметаната, заквасената сметана, киселото мляко в затворени съдове и използвайте преди изтичане на срока на годност.

Дръжте яйцата в същото отделение като сиренето.

 

Зеленчуци и зелена салата

Съхранявайте различни видове пресни зеленчуци и зелени салати в долната част на хладилника, в специални чекмеджета. Ако там няма достатъчно място, можете да ги поставите в найлонови торбички или кутии и да ги държите в основната част на хладилника, но далеч от сурови храни.

Пресните билки трябва да се съхраняват в чекмедже за зеленчуци. Увийте пресен корен от джинджифил в найлоново фолио.

Риба

Прясна риба е най-добре приготвена и яде в деня на покупката. Ако това не е възможно, отстранете опаковката, избършете рибата с чиста, влажна кърпа, поставете върху чиния и покрийте с найлоново фолио. Съхранявайте в долната част на хладилника до 24 часа.

 

Месо и месни продукти

Поставете прясното месо в хладилника веднага щом се приберете от магазина. Съхранявайте месните продукти в оригиналната им запечатана опаковка или неопакованото месо увийте в найлоново фолио. Трябва да се пази далеч от готови продукти. Готовите за консумация парчета месо, като шунка и колбаси, се поставят в херметически затворени контейнери и се консумират в рамките на няколко дни.

 

Срок на годност на прясна храна

Не забравяйте да проверите срока на годност на етикета! Но ако се съмнявате, ето няколко предложения:

Сурови храни:

Риба - 2 дни; месо, колбаси и домашни птици - 3 дни; бекон - седмица; салата от зелени и горски плодове - 2-3 дни; яйца и мляко - до една седмица.

Готови за консумация продукти:

Месни и рибни закуски - една седмица; яхнии, гювечи, яхнии - 1-2 дни; макаронени изделия или зърнени храни - 1-2 дни. Остатъците от храна могат да се съхраняват в херметически затворен съд в хладилник за 1-2 дни.

Ориз:

Обърнете специално внимание на ястията с ориз. Оризът изглежда като напълно безвредна храна, но всъщност в него бързо могат да се развият вредни бактерии. Следователно, сготвен той може да се съхранява в хладилник за не повече от 1-2 дни.

Тайните на безопасното съхранение

Винаги съхранявайте остатъците от готвена храна по-високо от суровите храни.

Поставете храни със силна и остра миризма в кутии, така че другите храни да не се насищат с аромата си.

Опитайте се да не претъпквате хладилника. Въздухът вътре трябва да циркулира свободно: това гарантира ефективно и равномерно охлаждане.

Не дръжте вратата на хладилника отворена дълго време, за да не развалите микроклимата.

Запечатайте или увийте храните плътно, преди да ги поставите в хладилника, затворете стъклени буркани и бутилки с капаци или тапи. Поставете ги с етикетите към вас, за да ви бъде по-лесно да намерите продукта, който търсите.

Не забравяйте, че сроковете на годност, посочени на опаковката, са валидни, ако опаковката не е отворена. Повечето продукти трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни след отваряне.

Никога не поставяйте топли или горещи ястия в хладилника, тъй като това нарушава температурния баланс в хладилното отделение.

Поддържайте рафтовете чисти, незабавно избършете всички капки или трохи, редовно изпразвайте хладилника от храна и го избършете с антибактериални средства или разтвор на готварска сол.

Следете температурата, така че да не се повишава над препоръчителните 5 ° C.

4 основни правила при покупка на хладилникИнвестиията е за дълго време, затова не се колебайтет да инвестирате в качествени уреди 
Сподели: