Как да се отървете от най – разпространените петна

Трикове, които работят

4229

Никой не иска да се разделяте с любимата си дреха или обувки заради някое досадно петно или незаличима следа. Червило, следи от маркер или кафе, ръжда, мръсотия, мазнини и много други не са нерешим проблем

Ето няколко трика, които ще ви помогнат да се отървете от тях.

1. Петна от мазнини

В случай, че се покапете с нещо мазно, действайте възможно най-бързо. Веднага поръсете с бебешка пудра и оставете за няколко часа. На сутринта изперете по обичайния начин. Пудрата има отлична абсорбция, така че ще „издърпа“ петното.

2. Захабена чаша

Честата употреба на чашата за кафе е неразривно свързана с появата на неприятни кафяви петна. В действителност, те са доста лесни за премахване с помощта на сода за хляб. Само трябва да се нанесе върху стените на чашата за няколко минути, след което да се измие.

3. Ръжда върху приборите

Дори и висококачествените прибори с течение на времето могат да загубят първоначалния си вид. Честата употреба може да причини ръжда, но се маха лесно с помощта на лимонов сок. Просто покрийте местата, засегнати от ръжда с цитрусов сок и оставете за няколко минути, след което изплакнете.

4. Мръсни спортни обувки

Спортните обувки с бели подметки се цапат много бързо и трудно възвръщат първоначалния су вид. Вместо да търкате обаче, просто нанесете малко лакочистител.

5. Прах върху велур

Добре известен факт е, че велурът е много деликатен материал, който изисква специални грижи. Не трябва да се мокри, както и да се използват агресивни средства. Но какво да направя, ако велурът е замърсен. Просто използвайте пила за нокти и леко натрийте с нея.

6. Кафени петна по плат

Разляхте кафе на любимата си блуза? Не се разстройвайте, а вземете малко оцет. Веднага след това изперете както обикновено и няма да има и следа от кафето.

7. Следи от маркер

Маркерите се абсорбират много бързо и затова е изключително трудно да ги отстраните. Но с паста за зъби ще решите проблема. Просто нанесете върху петното и оставете за няколко минути. Действа на почти всяка повърхност.

 8. Изгорели мазнини на тавата Изгорено по тавата - вечният проблем на много домакини. Искате да ги измиете бързо и без да се повреди покритието. Вземете една четвърт чаша сода за хляб и смесете с малко количество вода, за да направите паста. След това добавете водороден пероксид. След това нанесете върху тавата върху петното и след 30 минути измийте.

9. Петна от кръв и мазнини

Кръв и мазнини са петна, които също могат да бъдат отстранени от дрехите ви. Всичко, което трябва да се направи, е да добавите кутия кола заедно с перилен препарат в прането. Популярната напитка съдържа въглеродна киселина и фосфорна киселина, които могат да бъдат двойно по-ефективни при третирането на петна от конвенционалните средства.

10. Следи от плесен и мухъл

Дори ако унищожите гъбичките и плесените на места с висока влажност, след тях често остават много грозни и дразнещи сиви петна. Но и с този проблем лесно можете да се справите. Просто трябва да се напръскат с водка и да се оставят за 15 минути. След това почиствате цялата мръсотия със стара четка за зъби.

11. Жълти петна под мишниците

Имате ли жълти петна по белите си тениски? Нанесете лимонов сок, смесен с малко количество вода и оставете да изсъхне напълно на слънце и след това просто изперете както обикновено. За да се справите с най-старите и жълти петна, трябва да добавите към сместа от лимон и вода малко сода.

12. Стари петна

Дори и да нямате време да отстраните петното веднага след появата му, не се разстройвайте. Все още можете да се отървете от тях. Необходимо е само да смесите веро с водороден пероксид и да овлажните петната с тази комбинация. За да може продуктът да подейства, трябва да се остави за 20 минути, преди да сложите дрехите за пране.

Сподели: