Как да перете палта и якета

Как да перете палта и якета

Виждате петно върху любимото си палто, но нямате време да стигнете до химическо чистене? Дори най-деликатните неща могат да бъдат почистени у дома. Вижте как да се справите?

Вълнено палто

Палтото е нещо, което трябва да се пере много внимателно. В противен случай вълната може да се деформира и да загуби представителния си вид.

Ето три основни правила за успешно изпиране на вълнено палто.:

нежно пране на вълна без силно центрофугиране,
специално подбран препарат
и ниска температура на водата.

Самото палто трябва да бъде обърнато и поставено в голяма мрежеста торба или в бяла калъфка за възглавница. Не е добре да използвате сушилня, за да не се деформира.

Пухено яке

Обърнете го и го сложете в пералнята. За пухените якета използвайте специален препарат - особено когато става въпрос за спортни модели с мембрана: обикновеният прах за пране или гел може да „запуши“ порите и да го съсипе. Температурата на пране трябва да бъде възможно най-ниска, не повече от 30 ° C.

Поставете 2-3 топки за тенис в барабана заедно с пухеното яке, за да не се слепи мокрият пух. На последния етап от прането изстискайте пухеното яке два пъти, без да изваждате топките от барабана, за да раздуете пуха.

Палто от изкуствен косъм

Този път пералнята няма да работи: вътрешната подплата и структурните компоненти не могат да се перат. Напълнете леген с хладка вода и добавете 1-2 чаени лъжички мек почистващ препарат. Изплакнете в разтвора за не повече от 10-15 минути, като леко изстискате. След това внимателно изцедете останалата сапунена вода, напълнете леген или вана с чиста вода и изплакнете. Повторете, докато не остане пяна.

Имайте предвид, че съхненето може да отнеме от 24 до 48 часа. В никакъв случай не се опитвайте изкуствено да ускорите процеса със сешоар или други средства. Когато косъмът изсъхне напълно, преминете през него с четка с мек косъм или гребен с широки зъби.

Кожено яке

Якето от естествена кожа ще ви издържи много години, ако се грижите правилно за него. Много петна могат да бъдат отстранени просто чрез избърсване с чиста, влажна кърпа. Дрехите от велур или набук не могат да се перат.

Преди да изперете кожата на ръка, проверете устойчивостта на цвета с влажна бяла кърпа върху грешната страна на кожата. Ако боята се пренесе върху тъканта, тогава изпирането не е добра идея. Ако всичко е наред, обърнете якето наопаки, напълнете леген с топла вода и добавете малко мек течен перилен препарат, препоръчан за ръчно пране.

 

Потопете изцяло коженото яке във вода и се уверете, че цялата подплата е мокра. Внимателно натиснете разтвора в подплатата и го оставете да попие за 10 минути. Ако има петна по якето, отстранете ги с четка с мек косъм. Когато изплаквате, подновявайте редовно водата, докато изтече целият сапунен разтвор.

 

След това закачете нещото на закачалка в банята, избягвайте пряка слънчева светлина. Сушенето може да отнеме 2-3 дни. Използвайте балсам за кожа за фиксиране. Това ще направи материала по-еластичен и мек.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...