Как да изберем правилната бяла боя за стени

Как да изберем правилната бяла боя за стени

Бялото е любим цвят на минималистите и един от основните цветове на скандинавския стил и  изглежда като най-лесното решение за перфектни стени в дома ви. Изборът обаче не е толкова лесен, защото има много бели нюанси. Но как да изберем най-подходящите?

7 начина за обзавеждане в бяло

Различни нюасни на бялото Избягвайте използването само на един нюанс на белия цвят. Заложете на по-тъмни и по- све...

12/06/2016

Обикновено се отнасяме към бялото като към неутрален цвят и след това се чудим защо започва да пожълтява в интериора, изглежда твърде стерилно или, напротив, мръсно сиво. Професионалните декоратори и дизайнери знаят, че има стотици нюанси на бялото - просто погледнете палитрите на различни производители. Там има толкова много бели бои - към основния цвят се добавят цветни пигменти (жълто, червено, розово, бежово, сиво, синьо, зелено и др.) Тези нюанси на бялото понякога са толкова неуловими, че е трудно за да ги различим един от друг. И така, какъв бял цвят да изберете за боядисване на стените?

Топло или студено бяло?

20 дизайнерски решения за всекидневната в бяло

Бялото е чистота, невинност, стил, красота. Белият цвят може да дава толкова много и да бъде идеалната основа за ваша...

17/08/2016

Чисто бялото е неутрален цвят. Това не се отнася за тонирани бели, сред които има две основни палитри:

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jenny (@jennyterweele)

Топлото бяло е цветът, в който има добавени пигменти от топъл спектър, кафяво, жълто, розово, червено, бежово и т. н. Топлите бели създават уютна визия, а традиционното  бяло с меки сиви и жълти нюанси е точно в тази част от палитрата.

Студени бели : в тях има добавен нюанс на студен цвят, синьо, сиво, зелено и т.н. Тези студени цветове ще внесат свежест в интериора и ще го направят по-модерен.

Обърнете внимание на ориентацията на стаята

Това всъщност е много важен момент при избора на бяла боя за стени. В зависимост от това накъде гледат прозорците - север, юг, запад или изток , промяна на цвета на естествената светлина, който се отразява добре от бяла повърхност и дава цветни отражения (като импресионистите).

Стаята на север ли е или на изток ? Тогава в интериора ще доминира доста студена, синкава светлина. За такива пространства е по-добре да изберете топъл млечнобял нюанс, който компенсира прохладата.

Стаята на юг ли е или на запад ? Тук, напротив, доминира топлата и жълтеникава слънчева светлина. А студените бели работят чудесно.

За да не сбъркате с нюансите на светлината и техните отражения върху стените, наблюдавайте движението на слънчевите лъчи по стените.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Hubley Design Interiors (@hubleydesigninteriors)

Поставете  мостри от избраните от вас бели в стаята и ги наблюдавайте през деня, както и при изкуствена светлина, за да получите ясна представа какви отражения ще оцветят повърхността им от дневна или вечерна светлина.

В хола или спалнята  - в стаите, където основно почиваме или релаксираме, топлите бели работят най-добре.. Но колористите твърдят, че бялата боя с примес на синьо, парчета зелено или лилаво допринася за добър спокоен сън.

В кухнята или в баните  - в по-технически и функционални помещения – декораторите предпочитат да използват чисто бяло, така че изкуственото осветление да създава по-малко цветови "смущения" и да не е подвеждащо (все пак изберете лампи, които зачитат тази неутралност).

Преди да изберете бяла боя или стенно покритие, трябва да вземете предвид нюансите, които вече се използват в стаята - на пода, мебелите, камината, гредите на тавана, мазилката.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Laura López (@lauraponts)

Ако в стаята има бели елементи (шкаф за мивка, камина, плочки или мебели), съсредоточете се върху нюанси от същия спектър. Бялото с жълт оттенък, например, няма да изглежда "мръсно" до топъл бял артикул.

Ако в стаята има много ярки детайли, направете стените бели, без изразени цветни примеси.

Ако в стаята има повече топли естествени материали, дайте предпочитание на топъл бял цвят.

 

 

Спалня в бяло

Бялата спалня е класическа опция, която никога няма да остарее. С правилните аксесоари и семпли мебели, тя ще се прев...

07/10/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...